İngiltere, Savunma Bakanlığı'nda kuantum bilgisayar kullanacak

Birleşik Krallık, askeri alanda daha da güçlenebilmek amacıyla Savunma Bakanlığı için Orca Computing ile yaptığı anlaşma kapsamında kuantum bilgisayar satın aldı

İngiltere, Savunma Bakanlığı'nda kuantum bilgisayar kullanacak
İngiltere, Savunma Bakanlığı'nda kuantum bilgisayar kullanacak
GİRİŞ 10.06.2022 14:56 GÜNCELLEME 10.06.2022 14:57

Dünya'nın önde gelen ülkeleri uzun zamandır "Süper Bilgisayarlar" alanında rekabet halinde. Süper bilgisayarlar, önemli miktarda veriyi çok hızlı bir şekilde işleyebilen dünyanın en hızlı bilgisayarlarıdır. Bir süper bilgisayarın performansı, genel amaçlı kullanılan bilgisayarlara kıyasla oldukça yüksektir. Süper bilgisayarlar on binlerce mikro işlemciye sahip oldukları için saniyede trilyonlarca işlem yapabiliyor. Bu teknolojiye çok az sayıda ülke sahip. Bu ülkelerin başında ABD, Çin, Japonya ve İşviçre gibi ülkeler geliyor.

Ancak süper bilgisayar çok fazla enerji ve daha fazla teknik işlem gerektirdiği için oldukça maliyetli bir sistem. Bu nedenle bilim adamları süper bilgisayarlara göre daha küçük ve daha hızlı işlem yapabilecek bilgisayar geliştirme peşinde. Bu nedenle de ortaya Kuantum bilgisayarları çıktı.

Henüz emekleme döneminde olan kuantum bilgisayarlar günümüzde yalnızca test ve geliştirme amacıyla kullanılıyor. Kuantum bilgisayarların genel amacı ise araştırmacıların kuantum hesaplamanın potansiyelini anlamalarına ve gelecekte daha karmaşık uygulamalar için algoritmalar geliştirmelerine yardımcı olmak.

BİRLEŞİK KRALLIK SAVUNMA BAKANLIĞI KUANTUM BİLGİSAYARA EMANET

Birleşik Krallık ve Orca Computing isimli ingiliz şirketi işibirliğine gitti. İşbirliğinin sonucu olarak ise Birleşik Krallık hükümeti kuantum bilgisayar aldı. Savunma Bakanlığı'na teslim edilen bu bilgisayar, ülkenin savunma stratejisini kuantum teknolojisi ile daha geliştirecek.

Verinin öneminin arttığı günümüzde kuantum bilgisayar için birçok ülke yarış halinde. Son olarak Donald Trump 2018'de kuantum araştırmalarına 1,2 milyar dolarlık bütçe ayıran yasa tasarısını imzalamıştı.  Kanada, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler bu teknoloji için yüksek bütçeler ayırıyor ve yoğun mesai harcıyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!