Avrupa Birliği'nden Google, Facebook ve Twitter'a ağır cezalar kapıda

Reuters'ın ulaştığı belgelere göre Avrupa Birliği, Google, Facebook ve Twitter'ın başında olduğu birçok teknoloji şirketine sahte hesap ve haberlere engel olmadığı gerekçesiyle yüklü miktarda para cezası uygulayacak.

Avrupa Birliği'nden Google, Facebook ve Twitter'a ağır cezalar kapıda
Avrupa Birliği'nden Google, Facebook ve Twitter'a ağır cezalar kapıda
GİRİŞ 14.06.2022 14:23 GÜNCELLEME 14.06.2022 14:25

Google, Facebook ve Twitter'ın başını çektiği birçok teknoloji şirketi Avrupa Birliği'nin yeni alacağı karar sonrası ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir. Gerekçe olarak şirketlerin platformlarında derin sahtekarlıklara ve sahte hesaplara karşı önlem alamamaları gösteriliyor. 

Kararın Perşembe günü Avrupa Komisyonu'nun, sahte haberlere yönelik önlemlerinin bir parçası olarak dezenformasyonla ilgili güncellenmiş yeni uygulama kuralları ile birlikte yayınlanması bekleniyor.

Alınacak karardaki madde ise şu şekilde:

"İlgili imza sahipleri, kötü niyetli aktörler tarafından kullanılan davranış ve taktikler, teknikler ve prosedürler hakkındaki en son kanıtlara dayanarak, hizmetlerinde izin verilmeyen manipülatif davranış ve uygulamalara ilişkin net politikalar benimseyecek, pekiştirecek ve uygulayacaktır."

Karar, 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği tarafından bu yılın başlarında kabul edilen ve dezenformasyonla mücadele üzerine bir bölüm içeren Dijital Hizmetler Yasası (DSA) olarak bilinen yeni AB kurallarıyla ilişkilendirilecek.  Yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketler, DSA kurallarına göre küresel cirolarının %6'sına varan cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. Bir şirkete DSA'yı kabul etmesinin ardından gerekli önlemleri alabilmesi için altı  ay süre tanınıyor. DSA'yı imlazayan şirketler ayrıca dezenformasyon içeren reklamlarla mücadele etmek ve siyasi reklamlar konusunda daha fazla şeffaflık sağlamak için önlemler almak zorunda kalacaklar.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, yeni maddenin alınmasında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sorunda artan dezenformasyonun etkili olduğunu söyledi.

KAYNAK: REUTERS
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kabine yarın toplanacak: Gündemde hangi konular var?
Derbide Fenerbahçelileri çıldırtan karar!