Qualcomm 1 milyar dolarlık cezayı ödemekten son anda kurtuldu

Telefon için ürettiği işlemcilerle ünlenen çip firması Qualcomm, ABi tarafından tröst olduğu gerekçesiyle 1 milyar dolarlık para cezasına çarptırılmıştı. Qualcomm uzun süredir hukuki mücadeleyi kazanarak cezayı ödemekten son anda kurtuldu.

Qualcomm 1 milyar dolarlık cezayı ödemekten son anda kurtuldu
Qualcomm 1 milyar dolarlık cezayı ödemekten son anda kurtuldu
GİRİŞ 15.06.2022 15:41 GÜNCELLEME 15.06.2022 15:41

Avrupa Birliği (AB)i tarafından son zamanlarda teknoloji şirketlerine karşı büyük bir antriröstlük denetimi yapılıyor. Bu nedenle büyük teknoloji şirketleri Avrupa Birliği'ne yüksek miktarda ceza ödemek zorunda kalabiliyor. 

Avrupa Komisyonu 2018 yılında, ABD menşei Qualcomm'un, Inteli AMD gibi rakiplerini engellemek için tüm iPhone'larda ve iPad'lerde yalnızca kendi çiplerini kullansın diye Apple'a milyarlarca dolar ödediğini gerekçe göstererek Qualcomm'a 1 milyar dolarlık rekor bir ceza kesmişti.

Bunun üzerine cezaya itiraz eden Qualcomm 4 yılın ardından verdiği mücadeleyi kazandı.  Avrupa'nın ikinci en yüksek mahkemesi olan Genel Mahkeme, AB'nin verdiği cezayı iptal etti ve AB rekabet uygulayıcısını davanın ele alınması konusunda kusurlu buldu. Karara göre bir dizi usulsüzlük, Qualcomm'un savunma haklarını etkiledi ve Komisyonun Qualcomm'a yönelttiği suçlamaları geçersiz kıldı. Ayrıca Avrupa Komisyonu, Qualcomm'a yöneltilen iddiaları kanıtlayan bir analiz sunmağı için eleştirildi.

Qualcomm, AB antitröst düzenleyicileri tarafından dört yıl önce uygulanan 997 milyon euroluk (1.05 milyar dolar) cezayı ödemekten son anda kurtuldu.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı