Apple Watch parkinson hastalığının tedavisinde kullanılabilecek

San Francisco merkezli Rune Labs firması, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay alındığını belirterek Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere Aplle Watch için StrivePD isminde bir uygulama geliştirdiğini duyurdu.

Apple Watch parkinson hastalığının tedavisinde kullanılabilecek
Apple Watch parkinson hastalığının tedavisinde kullanılabilecek
GİRİŞ 16.06.2022 16:45 GÜNCELLEME 16.06.2022 17:16

San Francisco'da bir nöroloji şirketi olan Rune Labs, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Parkinson hastalığı için StrivePD isimli yazılım için izin aldığını duyurdu. Firmanın geliştirdiği uygulama Apple Watch'u kullanarak parkinson tedavisinde kullanılacak verileri toplayacak ve ölçümleyecek. 

Apple Watch, fitness takibi, kalp atış hızı izleme ve en son olarak ilaç takibi gibi başka özellikler kapsamında kullanılabiliyor. Bu gelişme ile birlikte parkinson tedavisinde de büyük başarı elde edilebilecek.

StrivePD uygulaması, Apple Watch'tan Parkinson'un titremelerini ve diskinetik semptomlarını izlemek için Apple'ın Hareket Bozukluğu API'sini kullanıyor. Hareket verileri bir iPhone uygulamasında depolanıyor ve hastaların semptomları, genel ruh hali, ilaç kullanımı ve daha fazlası hakkında kullanıcılar bilgi girişi yapıyor.

Bu sayede doktorlar verilerden yararlanarak kullanılan ilacın işe yarayıp yaramadığı, hasta için nasıl önlemler alınması gerektiği gibi birçok konuda hızlıca kararlar alabiliyor. 

Apple, Parkinson hastalığının semptomlarını izlemek için Apple Watch ve iPhone'un nasıl kullanılabileceğine dair uzun zamandır çalışmalar yürütüyor. Apple'nin konuyla ilgili bir patent başvurusu da bulunuyor. 2021'de bazı araştırmacılar, Apple Watch'ın Parkinson hastalarının motor semptomlarındaki değişiklikleri doğru bir şekilde takip edilebildiğini gösteren veriler yayınlamıştı. 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...