NASA Jüpiter'in nasıl oluştuğunu ilk defa açıklayabildi

NASA'nın Jüpiter'i araştırmak için gönderdiği Juno isimli uzay aracından verilerin gelmeye başlamasıyla önemli bir keşfe imza atıldı. Araştırmacılar gelen verilerle Jüpiter'in oluşumunu ilk defa açıklayabildi.

NASA Jüpiter'in nasıl oluştuğunu ilk defa açıklayabildi
NASA Jüpiter'in nasıl oluştuğunu ilk defa açıklayabildi
GİRİŞ 21.06.2022 12:02 GÜNCELLEME 21.06.2022 12:05

Juno, 6 Ağustos 2011 de NASA tarafından Jüpiter'e ulaşmak amacıyla yollanan bir uzay aracı. Fırlatılan uzay aracı 5 yıllık bir yolculuktan sonra 5 Temmuz 2016 tarihinde Jüpiter'in yörüngesine girmeyi başarmıştı. Juno'dan gelen veriler, analiz edilmeye başlandıkça insanoğlunun uzay hakkında bilgisi daha da artıyor. Son olarak Jüpiter'in nasıl oluştuğu açıklanarak büyük bir keşfe imza atıldı.

Jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegen olmasına rağmen gezegenin oluşumu hakkında bir bilgi bulunmuyordu. Uzay teleskopları gezegenin yalnızca gaz devlerinden oluştuğunu tespit edebilmişti. Gaz devleri, çoğunluğu gazlardan oluşan gezegenlere verilen bir isim.

Teleskoplar, gaz devinin üst atmosferindeki dönen girdap bulutlarının binlerce görüntüsü yakalayabiliyordu. Ancak Van Gogh'un Yıldızlı Gece tablosundaki girdaplara benzer fırtınalar, gezegenin içini görmeyi engelliyordu.

Van Gogh - Yıldızlı Gece

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde bir astrofizikçi olan baş araştırmacı Yamila Miguel daha önce Jüpiter ile ilgili yaptığı bir açıklamada “Jüpiter, güneş sisteminin yaklaşık 4,5 milyar yıl önce şekillendiği ilk birkaç milyon yılda oluşan ilk gezegenlerden biri olmasına rağmen nasıl oluştuğu hakkında kesin olarak neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz" demişti.

Bilim adamları Juno aracından gelen verilerle gezegenin nasıl oluştuğunu nihayet açıklayabildi. Araştırma sonuçlarına göre Jüpiter'in, gaz devi haline gelmesi yuttuğu 'bebek gezegenler' den kaynaklı.

Araştırmacılar NASA'nın Juno uzay aracı tarafından toplanan yerçekimi verilerini kullanarak Jüpiter'in belirsiz bulut örtüsünün ötesine geçmeyi başardılar . Bu veriler, ekibin, şaşırtıcı derecede yüksek miktarda ağır element ortaya çıkaran dev gezegenin merkezindeki kayalık malzemenin haritasını çıkarmasını da sağladı. Araştırmaya göre analiz edilen veriler, Jüpiter'in genişleyen büyümesini beslemek için bebek gezegenleri veya gezegenimsileri yuttuğunu gösterdi.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!