Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 nedir? Web 3.0 ile neler değişecek?

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeyle birlikte sık duymaya başladığımız Web 3.0, internette yeni bir çağın başlangıcı olarak nitelendiriliyor. Peki Web 3.0, Web 1.0 ve Web 2.0'dan ne gibi farklılar içeriyor?

Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 nedir? Web 3.0 ile neler değişecek?
Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 nedir? Web 3.0 ile neler değişecek?
GİRİŞ 27.06.2022 14:51 GÜNCELLEME 27.06.2022 14:58

60'ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından nükleer saldırılardan etkilenmeyecek bir iletişim altyapısı oluşturma fikriyle ortaya çıkan internet, son 25 yılda olağanüstü bir şekilde gelişti. İnternetteki bu gelişmeler ise Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 şeklinde 3 döneme ayrıldı.

WEB 1.0 NEDİR?

Web 1.0, World Wide Web ya da bizim alışık oluğumuz şekilde ifade edersek WWW'nun ilk aşamasıdır. Daha önce, Web 1.0'da basit yazı ve resimlerin olduğu çok az web sitesi vardı ve kullanıcıların büyük çoğunluğu yalnızca içerikleri tüketiyordu. Kişisel web sayfaları yaygındı ve çoğunlukla internet servis sağlayıcıları tarafından işletilen web sunucularında veya ücretsiz web barındırma hizmetlerinde barındırılan statik sayfalardan oluşuyordu. 

İnternet Mahir'in oluşturduğu web sitesi Web 1.0'a örnek gösterilebilir. İnternet Mahir, o dönem web sitelerin sayısının az olmasından dolayı tüm dünyada tanınıyordu.

1991'den 2004 yılına kad

ar olan dönemi kapsayan Web 1.0'da web sayfaları oldukça basitti. Bu sayfalara kullanıcılar yorum yapamıyor, herhangi bir etkileşimde bulunamıyordu. 

WEB 2.0 NEDİR?

2004 Tim O'Reilly ve Dale Dougherty tarafından düzenlenen Birinci Web 2.0 konferansı sonrası Web 2.0 kelimesi büyük bir ün kazandı. Web 2.0, sosyal ağ dönemi olarak da adlandırılır. Bu dönemde web sayfalarının tasarımı ve kullanım şekli değiştirmeye başladı. Web 2.0'da kullanıcılar birbirleriyle etkileşime girebiliyor ve işbirliği yapabiliyor.

Web 2.0'da Web 1.0'ın statik sayfalarının aksine AJAX ve JavaScript gibi gelişmiş programlama dillerinin kullanıldığı dinamik sayfalar tasarlanır. Son zamanlarda, AJAX ve JavaScript, web 2.0 siteleri oluşturmanın temelini haline geldi.

Web 2.0 uygulamaları, kullanıcı ile çok daha fazla etkileşime girme eğilimindedir. Dolayısıyla, kullanıcılar sadece uygulamanın kullanıcısı değil, aynı zamanda aşağıda sosyal ağlar, blog sistemleri, podcastler gibi araçlarla katılımcısıdır.

WEB 3.0 NEDİR? WEB 3.0 İLE NELER DEĞİŞECEK?

WEB 3.0 denilen kavram, internetin Decentralized yani Merkeziyetsiz ve Peer to Peer (Eşten Eşe) olacak şekilde kullanılabilen, tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş biçimini tanımlamaktadır.

Semantik Web (3.0), “dünyanın bilgisini”, Google'ın mevcut motor şemalarıyla elde edebileceğinden daha makul bir şekilde oluşturmayı vaat ediyor. Semantik Web, makinelerin sadece anahtar kelimeleri eşleştirmek için değil, bilgi hakkında akıl yürütmek ve yeni sonuçlar çıkarmak için kullanabileceği yapay zeka destekli webdir.

Web 3.0 teknolojileri arasında veri madenciliği, doğal dil arama ve makine öğrenimi gibi kavramlar yer alıyor. Web 3.0 ayrıca blok zinciri gibi eşler arası (P2P) teknolojilere daha fazla odaklanacak. 

Web 3.0 yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Bitcoin, NFT'ler ve Metaverse Web 3.0'ın ilk örnekleri arasında gösterilebilir.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi