FBI tüm dünyayı uyardı! Deepfake kullanılarak iş başvurusu yapılıyor

FBI'nin resmi internet sitesinde dolandırıcıların deepfake ve çalıntı kişisel bilgiler kullanarak uzaktan iş görüşmesine katıldıklarını söyledi. Dolandırıcılar işi alındıktan sonra evden çalışıyor

GİRİŞ 29.06.2022 16:11 GÜNCELLEME 30.06.2022 15:18

"ABD'nin ülke içindeki güvenlik ve istihbarat kuruluşu olan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), internet sitesinde dikkat çeken bir uyarıda bulundu. FBI tarafından açıklamada İnternet Suçları Şikayet Merkezi (IC3) birimine, uzaktan çalışma ve evde çalışma pozisyonlarına başvurmak için deepfake ya da bir diğer adıyla derin sahtekarlıkların ve çalınan kişisel bilgilerin kullanıldığını bildiren şikayetlerde bir artış olduğunu belirtildi.

Pandemi ile birlikte birçok firma işe alım ve çalışma sürecini çevirm içi yürütüyor. Özellikle teknoloji firmaları, uzaktan çalışmaya izin veriyor. Aynı şekilde iş görüşmelerini de çevirim içi yürütüyor. Dolandırıcıların hedefinde de bu şirketler yer alıyor.

FBI'nin bildirdiğine göre genellikle uzaktan çalışma veya evden çalışma pozisyonları, bilgi teknolojisi ve bilgisayar programlama, veri tabanı ve yazılımla ilgili işleri içeriyor. Dolandırıcılar bu alanlardaki açık pozisyonlara başvuru yapıyor. İşe kabul edildikten sonra ise daha fazla kişinin kişisel bilgilerine, finansal verilere, kurumsal işletmelerin veritabanlarına ve/veya özel bilgilere erişebiliyor.

FBI bunun nasıl mümkün olduğunu ise şu sözlerle açıkladı:

"Şikayetlerde, potansiyel başvuru sahiplerinin çevrimiçi görüşmeleri sırasında ses sahtekarlığının veya potansiyel olarak derin seslerin kullanıldığını bildirildi. Bu görüşmelerde, kamerada görüşülen kişinin hareketleri ve dudak hareketleri, konuşan kişinin sesiyle tam olarak koordineli değildir. Bazen öksürme, hapşırma gibi eylemler veya diğer işitsel eylemler görsel olarak sunulanlarla uyumlu olmayabiliyor"

Kullanılan yöntem her ne kadar kusursuz olmasa da dolandırılan şirket sayısı oldukça fazla. Sahte çalışan gerekli bilgileri elde ettikten sonra kayıplara karışıyor. Suçluyu bulmak ise kolay olmuyor. 

Geçen yıl Mart ayında FBI, çoğu siber suçlarda önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde deepfake kullanımının artmasını öngördüklerini söylemişti.

Deepfake, daha önce eski ABD Başkanı Barack Obama'nın yüzü kullanılarak hazırlanan bir video ile tüm dünyada bilinir hale geldi. 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar