Vodafone IPV6'yı kullanmaya başladı! İnternette IPv6 kullanımı neden önemli?

Geleceği yazan müşteri odaklı vizyonuyla kullanıcılarına sınırsız erişim sağlamayı hedefleyen Vodafone, mobil ve sabit bireysel aboneleri için tüm şebeke altyapısını hazırlayarak IPv6 IP adresi vermeye başladı.

Vodafone IPV6'yı kullanmaya başladı! İnternette IPv6 kullanımı neden önemli?
Vodafone IPV6'yı kullanmaya başladı! İnternette IPv6 kullanımı neden önemli?
GİRİŞ 01.07.2022 13:17 GÜNCELLEME 01.07.2022 13:24

Vodafone, şebekesini IPv6 teknolojisine hazırlayarak müşterilerini geleceğe taşımaya hazırlanıyor. Vodafone, tüm şebekesini IPv6’ya uyumlu hale getirerek, Mayıs 2022 itibarıyla sabit internet müşterilerine, Haziran 2022 itibarıyla da mobil müşterilerine bu hizmeti pilot bölgelerde vermeye başladı. 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Özdemir, Vodofone şebekelerinde gerekli dönüşümlerin yapıldığını belirterek IPV6'nın önemi hakkında "İnternete bağlı olan cihaz sayısı, IoT, 5G, M2M, MPN gibi teknolojilerin de katkısıyla her gün artıyor. İnternet bağlantısına ihtiyaç duyan cihaz ve kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte IPv4 kaynakları da yetersiz hale geldi. IPv4 kaynaklarının tükenmek üzere olması IPv6’ya olan ihtiyacı artırdı. Artan bu ihtiyacı daha hızlı ve güvenli bir şekilde karşılamamızı sağlayacak önemli bir teknolojik dönüşümü tamamlayarak şebekemiz üzerinden mobil ve sabit bireysel müşterilerimize IPv6 hizmeti vermeye başladık. Son teknoloji ne ise ve gelecek bize neleri getiriyorsa müşterilerimize bu hizmeti sunmaya, teknolojiye öncülük etmeye devam edeceğiz.”  açıklamalarında bulundu.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Özdemir,

HEM IPv4 HEM DE IPv6 ADRESİ AYNI ANDA VERİLECEK

IPv6 kullanımı için internet servis sağlayıcısının desteği ne kadar önemli olsa da aynı zamanda cihazlarında IPv6 desteklemesi gerekiyor. Bu nedenle IPv6'ya geçiş yapılsa da IPv4 desteğinin tamamen sonlandırmak için henüz çok erken.

Vodafone bu sorunu çözmek için  “Çift yığın” yöntemi kullanıyor. Bu sayede hem IPv4 hem de IPv6 adresleri aynı anda vermeyi başaran Vodafone, müşterilerine sınırsız erişim imkanı sağlamaya devam edecek. Vodafone müşterileri, IPv4 üzerinden hizmet vermekte olan uygulama ve internet içeriklerine IPv4 adresleri üzerinden, IPv6 üzerinden hizmet vermekte olan uygulama ve internet içeriklerine ise IPv6 adresi üzerinden erişim sağlayacak. Gelecekte IPv6 kullanımının artması ile birlikte IPv4’e olan ihtiyaç azalacak, ancak “çift yığın” yöntemi ile her iki IP adresi de aynı anda kullanılmaya devam edilebilecek.

IPv4 VE IPv6 NEDİR? IPv6'YA GEÇİŞ NEDEN ÖNEMLİ?

IPv4 teknolojisi içerdiği teknoloji itibariyle 4.3 milyar adet IP adresi sağlıyor. Bu ise dünya nüfusu düşüldüğünde artık IPv4 ile sağlanan IP adreslerinin tükendiği anlamına geliyor. IPv6 teknolojisi ise 340 andesilyon adres veriyor. Andesilyon milyar sayısından katlarca büyük bir sayı. Sayının büyüklüğünü aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Tüm bunlar gelecek erişim teknolojileri için uzun süre yeterli olacak adres sayısı anlamına geliyor. Vodafone’un devreye aldığı IPv6’nın geniş adres alanı yanı sıra, giderek artan IPv6 içerikleri ile ekstra dönüşüme gerek kalmadan verimli, yüksek performanslı ve sürdürülebilir veri iletişimi amaçlanıyor.

Bugün IPv4 kullanımından dolayı birçok sorun yaşanıyor. IPv4'ün tükenmesinden dolayı CGNAT olarak adlandırılan bir teknoloji kullanılıyor. Carrier Grade NAT veya daha çok bilinen adıyla CGNAT, en basit ifadeyle bir IP adresi üzerinden yüzlerce hatta belki de binlerce kişinin internete çıkmasını sağlayan bir ağ yapılandırmasıdır. Bu da birçok kullanıcının zaman zaman uygulamalara erişimde sorun yaşanmasına neden olabiliyor. Çünkü bir kişinin uygulama tarafından engellenmesi  aynı IP adresini kullanan binlerce kişiyi etkiliyor. Bu sorun sabit IP adresi alınarak çözülebilir. Ancak bu da kullanıcılara ek bir maliyet oluşturuyor.

Türkiye'de IPv6 denemeleri diğer internet servis sağlayıcıları tarafından da sürdürülüyor. Şu anda Türknet bazı bireysel abonelere IPv6 sunuyor. Superonline ise yalnızca kurumsal müşterilerine IPv6 veriyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu