Ebeveynler dikkat! Çocukların ekran karşısında fazla vakit geçirmesi sağlıklarını bozuyor

Yeni yayınlanan bir araştırmaya tüm dünyada çocuklar ekran karşısında daha fazla zaman geçirmeye başladı. Bu da başta göz üzerinde olmak üzere birçok sağlık sorununa neden oluyor.

Ebeveynler dikkat! Çocukların ekran karşısında fazla vakit geçirmesi sağlıklarını bozuyor
Ebeveynler dikkat! Çocukların ekran karşısında fazla vakit geçirmesi sağlıklarını bozuyor
GİRİŞ 03.07.2022 17:04 GÜNCELLEME 03.07.2022 17:07

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Covid-19 salgını boyunca ekran karşısında geçirilen zaman ilkokul çocukları arasında günde ortalama 83 dakika arttı.

Araştırmacılar, ekran başında geçirilen sürenin artmasının çocuklarda beslenme bozukluklarına, anksiyeteye, kötüleşen zihinsel sağlığa, saldırganlığa, sinirlilik ve artan öfke nöbetlerine ve göz bozukluğuna neden olabileceğini belirtti. 

Araştırma bulgularına göre ekran başında geçirilen süredeki en büyük günlük artış, altı ila 10 yaş arasındaki çocuklarda oldu. Ancak, çalışmaların küresel analizine öncülük eden Anglia Ruskin Üniversitesi'ne göre, yetişkinler de dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında ekran karşısında geçirilen sürede “önemli” artışlar görüldü.

BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!BTK uyardı: Ekran bağımlılığı giderek artıyor!

EKRAN KARŞISINDA EN ÇOK İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR VAKİT GEÇİRMEYE BAŞLADI

Lancet Discovery Science dergisinin bir parçası olan eClinicalMedicine adlı akademik bir dergide yayınlanan makalede "Bu çalışmada, tüm yaş gruplarında toplam ekran sürelerinin artırdığını tespit edilmiştir. En büyük artış İlköğretim çağındaki çocuklar arasında görülürken bunu yetişkinler, ergenler ve küçük çocuklar izledi. Boş zamanlarda ekran karşısında geçirilen süre ise tüm yaş gruplarında arttı” ifadelerine yer verildi.

Ekran karşısında geçirilen sürenin artması işe yaş gruplarına şu şekilde gerçekleşti:

  • İlkokul çocuklarında günde 83 dakika
  • 58 dakika ile yetişkinler
  • 55 dakika ile ergenler (11-17 yaş arası) 

BEŞ YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLAR EKRAN KARŞISINDA DAHA FAZLA ZAMAN GEÇİRMEYE BAŞLADI

Beş yaşın altındaki çocuklarda ise ekran süresindeki artış çok düşüktü. Ancak artış süresi az gibi dursa da beş yaşın altındaki çocuklarda ekran süresi günde ortalama 35 dakika arttı.

Çalışma aynı zamanda ekran başında geçirilen zaman türlerini de inceledi ve boş zaman geçirme veya iş ile ilgili olmayan durumlarda ekran karşısında geçirilen zamanın tüm yaş gruplarında arttığını saptadı. En büyük artış yine 6-10 yaş arası çocuklarda görüldü.

Araştırmacılar İngiltere, ABD, Avustralya, Fransa, Şili ve İsrail dahil olmak üzere ülkelerdeki 89 çalışmayı analiz etti. Toplanan veriler kapsamında çalışmanın örneklemini 200.000'den fazla kişi oluşturdu. Çalışma bu devasa örneklem ile pandemi öncesi ve sırasında ekran süresindeki artışlara odaklandı. Çalışmada Türkiye'de yapılmış bir çalışma yer almadı ancak örneklemin büyüklüğü düşüldüğünde aynı sonuçların ülkemiz için de geçerli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Araştırmacılar, televizyon veya bilgisayar gibi ekranlara bakmak için harcanan toplam sürenin obezite, uyku düzensizliği, zihinsel sağlık ve göz sağlığının bozulması gibi ciddi sorunlara yol açtığını saptadı.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak