Android telefonlar neden iPhone'a kıyasla daha fazla RAM'e ihtiyaç duyar?

Çoğu markanın amiral gemisi telefonlarının RAM miktarı 18 GB'a kadar çıktı. Ancak Apple'ın en iyi iPhone modeli 13 Pro Max'te RAM miktarı yalnızca 6 GB. Peki Android telefonlar iPhone'ye kıyasla neden daha fazla RAM'e ihtiyaç duyuyor?

Android telefonlar neden iPhone'a kıyasla daha fazla RAM'e ihtiyaç duyar?
Android telefonlar neden iPhone'a kıyasla daha fazla RAM'e ihtiyaç duyar?
GİRİŞ 08.07.2022 17:59 GÜNCELLEME 08.07.2022 17:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Amiral gemisi Android telefonlar çok fazla RAM'e ihtiyaç duyuyorlar. Birçok marka üst segment telefonlarının RAM miktarını 18 GB'a kadar çıkardı. Orta segment telefonlarda ise 6 GB RAM standart haline gelmeye başladı. Ancak Apple'ın iPhone model telefonlarında ihtiyaç duyulan RAM miktarı bir Android telefona kıyasla iki kat daha azdır. 

İPhone 13 Pro Max'te yalnızca 6 GB RAM bulunuyor. iPhone 13'ün diğer modellerinde ise bu miktar 4 GB. Ama buna rağmen üst segment Android telefonlarıyla eşdeğer performans sunabiliyor. 

iPhone 13 Pro Max

Bir cep telefonu ne kadar fazla RAM'e sahipse, donma olmadan eş zamanlı birçok işlem yapılabiliyor. Ne kadar çok uygulama açılırsa, telefon her yeni işlem için RAM'den uygulamaya belli bir miktar ayırır. RAM dolduğunda ise telefon yavaşlamaya ya da geç tepki vermeye başlar.

iOS NEDEN DAHA AZ RAM MİKTARI İLE ÇALIŞIYOR?

Android ve iOS işletim sistemlerindeki bu farkın birçok nedeni bulunuyor.

Birincisi, Android ve iOS uygulamaları farklı bir dillerde kodlanmıştır. iOS uygulamaları Swift ve Objective-C gibi yerel programlama dilleri ile kodlanırken, Android Java ve Koltin gibi farklı dillerde kodlanıyor.

İkincisi ise iOS uygulamaları yalnızca iPhone modellerinde belirli iOS sürümlerde çalışacak şekilde yazılıyor. Ancak Android'in açık kaynak kodlu olmasından dolayı birçok marka yüzlerce farklı telefonda Android'i kullanıyor. Dolayısıyla iOS uygulamaları performans için daha temiz (clear) kodlanırken, Android uygulamaları yüzlerce telefon modelinde onlarca işlemci ve yonga setinde çalışması için daha fazla koda ihtiyaç duyuyor. Bu da uygulamanın ihtiyaç duyduğu RAM miktarını artırıyor. 

18 GB RAM'a sahip Asus ROG Phone 6 Pro

Üçüncü neden ise Android çöp toplama adı verilen bir bellek yönetimi yöntemi kullanır. Bu yöntemde Android, artık kullanılmayan nesneleri bellekten düzenli aralıklarla temizlemeye çalışır. iOS'ta ise uygulamanın RAM değeri sıfıra ulaşır ulaşmaz otomatik olarak RAM'den temizlenir.

Son neden ise  Android'in uygulamalara sağladığı esneklik. Ancak bu esneklik belleğin daha az verimli kullanılmasına neden olabiliyor. Arka planda çalışan uygulamalar söz konusu olduğunda Android, iOS'tan daha az kısıtlayıcıdır. Bu nedenle aktif olarak kullanılmayan uygulamalar, Android telefonlarda iPhone'lara göre RAM'i kullanma eğilimindedir. Tüm bunlar iOS'ta daha az RAM gerektirirken Android telefonlarda daha fazla RAM gerektiriyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    adroid de nerde ise ne istersen yuklersin usa mali ise islerine gelene izin verir yada parali olana 6 gb ram yeterli olsa usa malin da orda zorlama olur zaten bir seye izin vermiyor yukleme android de ise ne istersen yuklersin bu daha iyi 8 ram bence yeterli de oyun yada øzel sey de belki daha fazla ram gerek ellerinde yuksem ram ve hafiza teknik var az az koymak yerine en iyisini koy sonra gunceleme zamani geldimi bunu hafiza az ram az kaldirmaz oyunu yapmasin usa mali tab var eski olsa sorun yok adamlar gunceleme vermedigi icin bazi program sorun var yada android de ayni oyun gunceleme vermezler herkes yenisi alsin diye hepsine gunceleme ver insanlarin sanki para makinesi var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...