NASA uzay çöpleri için özel bir torba geliştirdi

NASA, Nanoracks adlı firma işbirliğine giderek Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kullanılmak üzere çöp torbası geliştirdi. Çöp torbasında biriktirilen çöpler dışarı atılıyor. Çöp torbası daha sonra Dünya atmosferinde yanarak yok oluyor.

GİRİŞ 11.07.2022 10:56 GÜNCELLEME 11.07.2022 10:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) yaklaşık 78 kg çöpü Dünya'ya bırakarak ilk kez yeni bir atık bertaraf teknolojisini test etti. Çöp, 2 Temmuz'da  uzay istasyonunun Bishop Airlock kapısından atıldı. NASA'nın Johnson Uzay Merkezi ile işbirliği içinde türünün ilk örneği olan teknolojiyi geliştiren Nanoracks'e göre, bu girişim, ISS'deki atıkları ortadan kaldırmak için verimli ve sürdürülebilir bir yöntem.

Torba içerisinde astronotların kirli mürettebat kıyafetleri ve kullanılmış ofis malzemelerini yer alıyordu. Test amaçlı Dünya'ya bırakılan torba atmosferik yanma sonucunda tamamen yok edildi. 

Torbalar kargo uzay aracına malzeme getiren Cygnus uzay aracına bağlanıyor. Daha uzay aracı Dünya'ya giriş yaptığı sırada torbalar içindekileriyle birlikte tamamen yanıyor. Bu sayede kargo aracı ile artık Dünya'ya çöp getirilmeyecek.

Uzay istasyonunda astronotlar yılda 2.500 kg atık üretiyor. NASA bu çöpleri Dünya'ya getirilerek imha etmenin zor olduğunu söylüyor.

Testin başarıyla sonuçlanmasının ardından ISS'deki astronotlar, şu anda çöplerini yeni torbada biriktiriyor. Çöp torbaları imhası için Cygnus kargo uzay aracının ISS'ye malzeme getirmesi bekleniyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Artik ozonu biraz da abd kakasiyla delsinler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankası kaynaklarına ilişkin açıklama