MIT'li bilim insanları elektriğin su gibi hareket ettiği malzeme üretti

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) bir grup bilim insanı elektriğin su gibi hareket ettiği 'Tungsten Ditellürid' adında bir malzeme üretmeyi başardıklarını duyurdu. Yeni teknoloji gelişirse elektronikte yeni bir çağı başlatabilir.

MIT'li bilim insanları elektriğin su gibi hareket ettiği malzeme üretti
MIT'li bilim insanları elektriğin su gibi hareket ettiği malzeme üretti
GİRİŞ 12.07.2022 12:04 GÜNCELLEME 12.07.2022 12:15
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

MIT'deki araştırmacılar ilk kez elektriğin sıvı gibi aktığını ve su ile benzer hareketler sergilediğini keşfetti. Ayrıca ürettikleri 'Tungsten Ditellürid' adında bir malzeme içinde “elektron girdapları” gözlemlediler. Yeni keşfin elektronik cihazlarda yeni bir çağı başlatabileceği söyleniyor. Çalışma dünyanın en köklü akademik dergisi Nature'da yayınlandı.

Su gibi, elektrik de ayrık parçacıklardan oluşur, bu nedenle her ikisinin de benzer şekilde ilerlemesi beklenebilir. Ancak su molekülleri birbirlerini itip birlikte akarlar ve çok büyüktür. Elektronlar ise çok daha küçüktür. Bu nedenle ortamdan ve birbirlerinden daha fazla etkilenirler. Örneğin kısa devre elektronların yapısı gereği meydana gelmektedir.

Makale yazarlarından Leonid Levitov yeni keşifle ilgili "Tungsten ditellürid, elektronların güçlü bir şekilde etkileşime girdiği ve parçacıklar yerine kuantum dalgaları gibi davrandığı yeni kuantum malzemelerinden biridir. Ayrıca, sıvı benzeri davranışı doğrudan erişilebilir kılıyor" dedi.

Soldaki standart bir metalde (altın) elektronların nasıl hareket ettiğini gösteriyor. Sağda ise kuantum malzemede (tungsten ditellürid) su gibi nasıl hareket ettiğini ve elektron girdaplarının nasıl oluştuğunu gösteriyor.

Araştırma ekibi hem altın hem tungsten ditellüridin her iki tarafına dairesel bir oda ve ortaya ise dar bir kanal açtı. Ardından içinden bir akım geçirdi ve elektron akışını ölçtü. Altın gibi standart malzemelerde elektronlar, odalara dağılsalar ve sonra merkezi kanala geri gelseler bile, her zaman aynı yönde hareket etti. Ancak tungsten ditellüridte  elektronlar aynı sıvılarda olduğu gibi dairesel odalardan geçerek yönünü tersine çevirdi ve girdaplar oluşturdu.

Levitov, "Bu, elektronların bireysel parçacıklar olarak değil, bir sıvı gibi davrandığı yeni rejimde olmanın açık bir imzasıdır" diyerek çalışmanın başarısından bahsetti.

Uzmanlara göre yeni keşif geliştirilebilirse elektronik cihazlarda yeni bir çağ başlatabilir ve elektronik ile ilgili tüm bildiklerimizi değiştirebilir. Ayrıca uzmanlar daha verimli elektronikler tasarlamanın mümkün olacağına inanıyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Yercekim olusturmada manyetik alanlarda ise yarayabilir...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama
Son Dakika... Erdoğan ile Özel görüşmesi sona erdi!