Google Play Store'da yer alan kötü amaçlı yazılım 3 milyon kişi tarafından indirildi

Google Play Store'da yer alan bir uygulama Fleeceware adı verilen bir yöntemin kullanıldığı tespit edildi. Funny Camera ismindeki kötü amaçlı yazılım şimdiye kadar 3 milyon kez indirildi.

Google Play Store'da yer alan kötü amaçlı yazılım 3 milyon kişi tarafından indirildi
Google Play Store'da yer alan kötü amaçlı yazılım 3 milyon kişi tarafından indirildi
GİRİŞ 21.07.2022 10:26 GÜNCELLEME 21.07.2022 10:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hem Apple hem de Google'ın uygulama marketlerinde son günlerde Fleeceware adı verilen bir yöntemle milyonlarca kişi dolandırılmaya başlandı. Bu yöntemi kullanan uygulamalar kesinlikle zararlı kod içermiyor veya telefondaki verilerinize erişmeye çalışmıyor. Bu nedenle hiçbir virüs programı tarafından kötü amaçlı bir yazılım olduğu  tespit edilemiyor.

Fleeceware, gizli ve yüksek abonelik ücretleri ile sunulan bir tür kötü amaçlı mobil uygulamadır. Bu uygulamalar, uzun süre ücret almaya devam etmek için bir aboneliği nasıl iptal edeceğini bilmeyen kullanıcıları hedef alıyor.

Bu dolandırıcılık yöntemini kullandığı tespit edilen son uygulamalardan bir tanesi ise tam 3 milyon kişi tarafından indirilerek telefonlara kurulan Funny Camera adlı uygulama oldu. Uygulamada Fleeceware kullanıldığının tespit edilmesinin ardından Google tarafından Play Store'dan kaldırıldı. Ayrıca Play Protect aktif Android cihazlarda da kullanıcılara bildirim gönderilerek uygulama otomatik olarak kaldırılmaya başlandı. 

Google tarafından 6 adet uygulamada daha Fleeceware tespit edildi. Bu uygulamalar ise şunlar...

  • Vlog Star Video Editor 
  • Creative 3D Launcher 
  • Wow Beauty Camera
  • Gif Emoji Keyboard 
  • Freeglow Camera 1.0.0 
  • Coco Camera v1.1 

FLEECEWARE İÇEREN YAZILIMLARDAN NASIL KURTULABİLİRİM

Google, bu uygulamaları Play Store'dan kısa bir süre içerisinde kaldırdı.

Bu tehditlere karşı güvende kalmak için Android kullanıcıları arka plan internet verilerini ve pil tüketimini düzenli olarak takip etmeleri gerekiyor. Ayrıca Play Protect'i etkin tutmaları ve akıllı telefonlarına yükledikleri uygulama sayısını en aza indirmeleri büyük önem arz ediyor. Hangi uygulama olursa olsun her uygulama için ücret ödenmemeli ya da tek kullanımlık sanal kartlar kullanmalıdır.

Eğer bir uygulama kartınızdan düzenli olarak para çekmeye devam ediyorsa bankanız ile iletişime geçerek kart yenileme talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede kötü amaçlı yazılımlar kartınızdan para çekemez. 

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    hepsi ortak calisiyor her seye izin diyor ayni iptv benzeri programlar da sana iyilik yapar gibi izin diyor sonra ne var ise elin ile veriyorsun burda ayni bunlar ortak calisiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!