Akıllı otomobillerde siber saldırılar yüzde 255 arttı

Otomobiller IoT (nesnelerin interneti), 5G ve otonom sürüş gibi teknolojilerle donatılarak insanların sürüş keyfini ne kadar artırsa da aynı zamanda sürücüleri yeni tehlikelerle karşı karşıya bırakıyor.

Akıllı otomobillerde siber saldırılar yüzde 255 arttı
Akıllı otomobillerde siber saldırılar yüzde 255 arttı
GİRİŞ 02.08.2022 14:20 GÜNCELLEME 02.08.2022 14:20

Özellikle arabaların elektrikli olmasıyla birlikte enerji verimliliği adına bir dizi yeni teknolojiler kullanılmaya başlandı. Bunun yanında otonom sürüş gibi sürücülerin işlerini kolaylaştıran teknolojilerde artık birçok otomobilde bulunuyor. Son yıllarda da IoT teknolojisi ve otonom araçların sıklıkla konuşulduğu bir dönemden geçiyor. Öyle ki yapılan araştırmalar da araçların gittikçe akıllı hale geldiğini gösteriyor.

Ancak arabaların giderek akıllı olması beraberinde de birçok siber tehdidi getiriyor. Hatta birkaç yıl içerisinde otomotiv endüstrisinin siber saldırılara karşı 505 milyar dolar kaybedebileceği de öngörülüyor.

Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın araçları hacklendiElon Musk'ın sahibi olduğu Tesla'nın araçları hacklendi

Elektrikli otomobillerde abonelik furyası giderek artıyorElektrikli otomobillerde abonelik furyası giderek artıyor

Geçen yıl akıllı araçlara gerçekleşen siber saldırıların yüzde 85’inin uzaktan olduğunu ve yüzde 40’nın da ‘back-end server’ları hedeflediğini belirten ağ güvenliği kuruluşu WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, yazılım güncellemesi veya teknolojik değişiklikler ile araç içi sistemlerin hack’lenme tehdidine karşı akıllı araç sahiplerini uyardı.

AKILLI OTOMOBİLLERE YÖNELİK SİBER SALDIRILAR YÜZDE 255 ARTTI

Hacker'lar yoğun bir şekilde akıllı araçları hedef almaya devam ediyor. Upstream’in gerçekleştirdiği son araştırmaya göre 2018 - 2021 yılları arasında akıllı araçları hedefleyen siber saldırı yoğunluğu yüzde 225 artış gösterdi. Raporu değerlendiren Yusuf Evmez, en önemli saldırı kategorilerinin başında verilerin gizlilik ihlali (%38), araba hırsızlığı (%27) ve kontrol sistemlerinin (%20) olduğunu aktarırken, IoT ve 5G teknolojilerinin hakim olduğu akıllı araçlardaki en büyük tehdidin yazılım güncellemeleri ya da yeni donanım eklemeleri olabileceğine de dikkat çekiyor.

Özellikle hacker'ların tüm güncellemeleri bir fırsat olarak gördüğünü belirten Yusuf Evmez, hackerlerin güncellemeler sırasında oluşabilecek güvenlik açıklarını değerlendirerek kamera, araç içi eğlence sistemleri, aracı çalıştırma ve durdurma gibi komutları engelleyerek sistemlere zarar verdiklerine dikkatleri çekiyor.

SİBER SALDIRILAR NEDENİYLE AKILLI OTOMOBİLLERDE PARÇA DEĞİŞTİRİLMEK ZORUNDA KALINIYOR

Hacker'lar arabaları hackleyebilmek için çeşitli yollar bulmuş olabiliyor. Arabalarda bulunan ve kullanılan yeni teknolojiler en göze çarpan suç materyalleri arasında yer alıyor. Bir aracın anahtarlığını hacklemeyi başarabilen hacker'lar, araba çalmak için bir anahtarlığın sinyalini klonlayabiliyor. Buna ek olarak, araçların yerini belirlemek ve kilidini uzaktan açmak, çalıştırmak ve sürmek için de GPS konumlarını kullanabiliyorlar.

Gerçekleşen teknolojik saldırılar sonucunda araçlardaki uygulamaların çalışamaz hale geldiğini, sistemlerin hasar gördüğünü ve hatta parça değişimine kadar ulaşan boyutlarda kullanıcıları mali kayıplara sürüklediğini belirten Yusuf Evmez’e göre, kullanıcıların araç güncellemelerini bir uzman eşliğinde gerçekleştirmesi gerekiyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor