NASA Jüpitere gönderdiği Lucy uzay aracındaki sorunu 1 yılın ardından çözmeyi başardı

NASA'nın geçtiğimiz yıl fırlatılışından kısa bir süre sonra güneş panelinde arıza meydana gelen Lucy isimli uzay aracı mühendislerin yaklaşık bir yıllık çalışmasının ardından onarıldı.

NASA Jüpitere gönderdiği Lucy uzay aracındaki sorunu 1 yılın ardından çözmeyi başardı
NASA Jüpitere gönderdiği Lucy uzay aracındaki sorunu 1 yılın ardından çözmeyi başardı
GİRİŞ 05.08.2022 16:18 GÜNCELLEME 05.08.2022 16:18

Geçtiğimiz yıl NASA tarafından ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Güneş Sistemi'ndeki "fosilleri" ortaya çıkarmak için 16 Ekim'de uzaya fırlattığı Lucy isimli hava aracının güneş panelinde sorun yaşandığını duyurmuştu.

Yaklaşık 1 milyar dolara mal olan uçuşta yaşanan sorunun uzay aracının 12 yıl sürecek yolculuğunun başlamasından 12 saat sonra güneş panelinde arıza meydana geldi. Uzay aracı yolculuğa başladığı için mühendislerin aracı geri getirmesinin hiçbir yolu yoktu. Bu nedenle tüm çözümler Dünya'dan üzerinden uygulanmalıydı.

Ancak Jüpiter’in yörüngesini paylaşan Truva asteroitlerini inceleyecek olan uzay aracı mühendislerin bir yılı süren çalışmasının ardından tamamen onarıldı.

Asteroit peşindeki NASA uzay aracı Lucy'nin güneş panelinde sorun çıktıAsteroit peşindeki NASA uzay aracı Lucy'nin güneş panelinde sorun çıktı

Lucy uzay aracında Güneş'ten güç üretmek için tasarlanan büyük güneş panellerinden biri tam olarak kontrol edilemiyordu. Sorunun ilk keşfedilmesinden saatler sonra NASA, sorunun çözümü için acil durum müdahale ekibini topladı. Toplanan ekibin işi hiç kolay değildi.

Güneş panelleri için herhangi bir kamera olmadığından, ekibin sorunu bulmanın başka bir yolunu bulması gerekiyordu. Bu amaçla, ekip uzay aracı üzerinde bulunan titreşim sensörlerini kullandı. Uzay aracının iticilerini ateşleyen ekip titreşim verilerinden güneş panelinin motor düzeneğinin ayrıntılı bir modelini oluşturdular. Sonunda arızalı paneli açmak için tasarlanmış bir kordonun motora takıldığını tespit ettiler. 

Ekip, iki potansiyel çözüm üzerine hızla odaklandı. Biri paneli mevcut haliyle bırakmaktı. Ancak hâlâ beklenen gücün yüzde 90'ını üretiyordu. Diğeri ise birincil motor ve yedek motoru aynı anda çalıştırarak panelin daha sert açıp kapatmaktı. Böylece dolanan kordon kopabilecekti.

NASA LUCK UZAY ARACININ YAZILIMINI 1 YILLIK BİR SÜREDE YENİDEN YAZDI

Her iki motor da asla aynı anda çalışacak şekilde tasarlanmamıştı, bu nedenle ekip olası sonuçlar ve potansiyel dalgalanma etkilerini test etmek için model oluşturdu. Aylarca süren simülasyonlardan sonra iki motoru aynı anda çalıştırmaya karar verdiler. Bu süreçte uzay aracının yazılımını mühendisler yeniden yazdı. Daha sonra hem birincil hem de yedek güneş enerjisi motoru aynı anda yedi kez çalıştırıldı. Sonunda panel normal bir şekilde çalışıyordu.

Güneş paneli kilitlenecek kadar tam kapanmıyor ancak şu anda uzay aracının görev operasyonları için gerektiği gibi çalışması için yeterince enerji üretebiliyor.

Lucy uzay aracının ilk asteroit hedefine 2025'te ulaşması planlanıyor. 

KAYNAK: ENGADGET
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konyaspor - Fenerbahçe! CANLI
Yunan basını: Fatih Terim kovuluyor!