Yeni çalışma güneş ışığına maruz kalarak çalışmanın miyop olmayı engellediğini gösterdi

Yeni bir araştırma kitap okuma ve yazı yazma gibi yakın odak mesafesi gerektiren işlerin dışarıda yapılması durumunda miyop olmayı engellediğini gösterdi.

Yeni çalışma güneş ışığına maruz kalarak çalışmanın miyop olmayı engellediğini gösterdi
Yeni çalışma güneş ışığına maruz kalarak çalışmanın miyop olmayı engellediğini gösterdi
GİRİŞ 17.08.2022 15:11 GÜNCELLEME 17.08.2022 15:11

Pandemi sırasında ekran başında geçirilen sürenin artması, ebeveynleri çocuklarının görme yeteneği konusunda endişelendiriyor. Uzmanlar ebeveynleri ekran karşısında geçirilen sürenin kısılması yerine diğer önleme türlerine daha fazla odaklanmanın gerekli olduğunu belirtiyor.

Optometry Australia'nın geçen ay yayınlanan 2022 Vizyon Endeksi anketi, ebeveynlerin yüzde 64'ünün ekranların çocuklarının görme yeteneğine verdiği potansiyel zarar konusunda endişe duyduğunu gösterdi. Ancak buna rağmen katılımcıların çok azı, açık havada olmanın miyopiye karşı korunmada önemli bir rol oynadığının farkındaydı.

Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının miyop olabileceğini tahmin ediyor.

 

Miyopi, genetik olabileceği gibi çevresel faktörler nedeniyle de oluşabiliyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ian Morgan miyopi hakkında "20 yıl kadar kısa bir süre önce bile ezici bir çoğunlukla genetik olduğu düşünülüyordu. Artık miyopiye büyük çevresel etkilerin de neden olduğu oldukça açık” dedi. Morgan ayrıca Doğu Asya'da son50 yılda miyopi oranlarındaki artışların genetikle açıklanamayacak kadar fazla olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ian Morgan

AÇIK HAVADA MİYOPİ OLMA RİSKİ DAHA DA AZALIYOR

Normalde kitaplara veya ekranlara odaklanarak yakın odak mesafeli işlerde daha fazla zaman harcayan çocukların miyop olma riski daha yüksektir. 

Ancak Morgan'ın araştırması, açık havada daha fazla zaman geçiren çocukların , ebeveynlerinin miyop olduğu fark etmeksizin ve okuma veya yazma gibi kısa odak mesafesinde yapılan etkinliklere ne kadar zaman harcadıklarına bakılmaksızın miyop olma olasılıklarının daha düşük olduğunu tespit etti.

Güneş ışığına maruz kalmanın, miyop gelişimine karşı koruma sağlayan dopamin üretmesi için gözdeki reseptörleri uyardığı biliniyor. Bu bağlamda miyopi oluşumunun engellemesinde dış mekanın olumlu etkisinin güneş ışığının ışıma yoğunluğunun belirli özellikleriyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor.  

Morgan, “Bilgisayar kullanımının çok sınırlı olduğu ve akıllı telefonların olmadığı 1970'lerde Tayvan ve Singapur'da miyopi prevalansı yüksekti. Bir salgın için bu cihazları suçlamaya gerek yok. Akıllı telefonlar sadece 10 ila 15 yıl önce piyasaya çıktığından, böyle bir etkiye sahip olduklarına dair daha fazla kanıt elde etmemiz gerekiyor” dedi.

KAYNAK: HABER7, THE GUARDIAN
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti