ABD ordusunun Zephyr S'ine karşı Çin de güneş enerjisiyle çalışan drone üretti

Çin'in üretmiş olduğu drone, ABD ordusu tarafından yakında kullanılmaya başlanacak Airbus'ın Zephyr S'sinden iki kat daha büyük.

ABD ordusunun Zephyr S'ine karşı Çin de güneş enerjisiyle çalışan drone üretti
ABD ordusunun Zephyr S'ine karşı Çin de güneş enerjisiyle çalışan drone üretti
GİRİŞ 06.09.2022 15:49 GÜNCELLEME 06.09.2022 15:49

İngilizce yayın yapan devlete ait haber sitesi China Media Group'un haberine göre,  göre, Çin'in en büyük güneş enerjisiyle çalışan drone'u Qimingxing-50, ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı.

Türkçe'de "Sabah yıldızı" anlamına gelen "Qimingxing-50" adlı İHA, bir kamu şirketi olan Çin Havacılık Sanayii Kurumu (AVIC) tarafından geliştirildi.

Saat 17.50'de havalanan uçak 26 dakika boyunca uçtu ve ardından Çin'in kuzeybatısındaki Shaanxi Eyaleti'nde bulunan Yulin şehrine 18.16'da sorunsuz bir şekilde indi.

KANAT AÇIKLIĞI 50 METRE

28 metre genişliğindeki Morning Star'ın ilk modeli 2018'de Çin'de test edildi. İlk prototip drone, karbon fiber takviyeli plastikten yapılmıştı sadece 18.9 kg ağırlığındaydı. Morning Star 50 ise 164 fit (50 m) kanat açıklığına sahip devasa bir drone.

Drone'lar bir süredir hem askeri hem de sivil kullanımlar için kullanılıyor. Drone'nun dayanıklılığını artırmak için de sınırsız güç kaynağı olarak Güneş'ten yararlanılmaya çalışıyor.

Böylece, drone hem havada daha uzun süre kalabiliyor hem de havadayken çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. 

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN AİRBUS ZEPHYR S 64 GÜN ARALIKSIZ UÇTU

Airbus, güneş enerjili Zephyr insansız hava araçları son birkaç yıldır ABD ordusu tarafından test ediyor.

ABD ordusunun İHA'sı 64 gün havada kaldıktan sonra yere çakıldıABD ordusunun İHA'sı 64 gün havada kaldıktan sonra yere çakıldı

64 günlük uçuş süresi ile Zephyr S, en uzun kesintisiz uçuş rekorunu kırmayı başarmıştı. Zephyr S ise 25 metre kanat açıklığına sahip. Yani Çin'in Qimingxing-50'sinden iki kat daha küçük.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi