İnternetin karanlık yüzü! Türkiye'de Dark Web üzerinden kirli ticaret yapılıyor

Tüm dünyada internetin karanlık yüzü olarak bilinen Dark Web'e Türkiye'den de girişler çok fazla. Ancak ne yazık ki bu anonim ağda milyonlarca lirayı bulan kirli ticaret gerçekleştiriyor.

İnternetin karanlık yüzü! Türkiye'de Dark Web üzerinden kirli ticaret yapılıyor
İnternetin karanlık yüzü! Türkiye'de Dark Web üzerinden kirli ticaret yapılıyor
GİRİŞ 13.09.2022 10:34 GÜNCELLEME 13.09.2022 10:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Devletler, kurumlar, bireyler çeşitli sebeplerden internet kullanımlarını kontrol etmeyi, kısıtlamayı ve engellemeyi isteyebilmektedir. Bu durum da bu fikirle çatışan insanların başka yöntemler aramasına neden olmuş ve ortaya “The Onion Router”ın kısaltması olan Tor'un çıkmasına neden olmuştur. Anonim bir ağ olan Tor, insanların dilediklerini yapması ve bunu yaparken de gerçek kimliklerini gizli tutmasını sağlıyor. Ayrıca bu gizli ağa sıradan internet kullanıcıları da erişemiyor.

Ancak bugün gelinen noktada anonim ağ fikri kötü niyetli kişilere hizmet etmeye başlamıştır. Hyperion Gray isimli bir araştırma şirketinin verilerine göre bugün bugün Tor ağında .onion ile 65 binden fazla adres bulunuyor. 

Önde gelen bir kripto ödeme analitik firması Chainalysis tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre dark web'deki Bitcoin işlemlerinin 2012'de yaklaşık 250 milyon dolardan 2018'de 872 milyon dolara yükseldiğini gösteriyor. Araştırma şirketi, Dark web'deki Bitcoin işlemlerinin 2020'de ise 1.5 milyar dolar olduğunu tespit edilebildi. Bu rakamlar küresel yasadışı ticarete kıyasla çok küçük olsa da dark web pazarının büyüklüğünü göstermesi açısından önem arz ediyor.

DARK WEB'E TÜRKİYE'DEN DE İLGİ ÇOK FAZLA

Küresel çapta günlük milyonlarca doların harcandığı Dark Web'e Türkiye’den de ciddi ilgi var. Özellikle terör örgütleri ve mafya gruplarının kullandığı sistemde Türkiye üzerinden günde bir milyon arama yapılıyor. Yine Türkiye pazarı üzerinden günlük binlerce lirayı bulan işlem gerçekleştiriliyor.

Dark Web'te internet üzerinden uyuşturucu, silah, kişisel veri gibi yaşadığı ürün ve bilgilerin satışı yapılıyor. Farklı VPN’ler üzerinden giriş yapılması ve kripto sistem özelliği ile çalışması sebebiyle karanlık internetin kapatılması veya engellenmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle Tor ağı, illegal ticarete açık hâle geliyor.

KREDİ NOTUNU YÜKSELTİYORLAR

Dark web üzerinden verilen hizmetlilerin ücreti değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, uzaktan bir bilgisayarı açıp içindeki bütün bilgileri alamın bedeli 50 dolar, Çok yüksek güvenlik önlemleri ile korunmuyorsa bir şirketin, kamu kurumunun ya da bankanın internet sitesini çökertme işlemi için istenilen rakam 400 dolar ve eğer kredi siciliniz bozuksa ve bunu yükseltmek istiyorsanız, 750 kredi puanı: 250 dolar. Bir kişinin kimlik, ehliyet, diploma veya sosyal güvenlik bilgilerine ulaşmak ise 20 dolar. 

INSTAGRAM HESABI 100 DOLAR

E-posta hesabı veya sosyal medya hesabını kırmak ve şifrelerinin size verilmesi için istenilen rakam 100 dolar. Bir cep telefonunun içindeki fotoğraf klasörlerine ulaşmak 60 dolar. Ayrıca Dark Web üzerinden kişilerin SGK verileri çalınıp istenilen kişiye ve örgüte satılabiliyor.

Hacker’lar çaldıkları sağlık verileri değiştirerek, çalınan hesabın sağlık sigortasından faydalanabiliyor. O kişi üzerine ilaç yazdırabiliyor, hatta tedavi bile olabiliyor. SGK veya sağlık sigortası bilgileri çalınan kişi, yüklü faturalarla karşılaşabiliyor. 

SİSTEME GİRDİĞİNİZ ANDA AYAK İZİNİZ KAYDEDİLİYOR

Konuya ilişkin Türkiye Gazetesi'ne açıklama yapan Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, "Dark Web’te bulunan sitelerin hiçbir şekilde denetimi mümkün olmuyor. Yasa dışı tüm oluşumların yer aldığı bu arenada; kiralık katiller, uyuşturucu, pornografik öğeler, pedofiller ve çocukların istismarı ile ilgili videolar, terör örgütlerine eleman kazandırmak isteyen çeteler, silah satışları, kişisel veriler gibi birçok illegal iş dönüyor. Öte yandan kişisel olarak bu sistemlere girmek ciddi tehlikeler doğuruyor. Ayak iziniz kalması sebebiyle hacker grupları sizin bütün bilgilerinize ulaşabiliyor. Adliyede bu tür konularla ilgili yüzlerce dava var. Kendinizi aklayana kadar maddi ve manevi yıkımlar yaşamanız söz konusu" dedi.

ÖDEMELER KRİPTO PARALARLA YAPILIYOR

Türkiye’de karanlık interneti ağırlıklı olarak mafya ve şantaj çeteleri ve terör örgütleri kullanıyor. Elde edilen bilgilerle her türlü işlem yapılabiliyor. Ödemeler ise kripto paralar üzerinden gerçekleşiyor. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm çok basit Kripto parayı yasaklarsan çözüm bulunur. Kripto para illegal işlerde kullanıldığı için değer kazanıyor. İlk kez iphone fappening sızıntısında kripto para ile dünya çapında tanınmış kişilerin iclouda yüklenen özel görüntüleri satıldı. Sonrasında kripto paraya rağbet arttı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı