ABD ambargo koymuştu Türkiye yine yaptı! Tasarımı ilk kez paylaşıldı: LEVENT!

Roketsan, LEVENT Hava Savunma Füzesinin tasarımını ilk kez paylaştı. LEVENT, ABD tarafından uygulanan RAM ambargosuna milli bir çözüm getirecek.

GİRİŞ 18.09.2022 06:45 GÜNCELLEME 18.09.2022 09:37
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Roketsan tarafından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen  LEVENT Yakın Hava Savunma Füze Sisteminin tasarımı görücüye çıkarıldı.

İlk kez IDEF’21 Fuarı esansında tanıtılan LEVENT'in, ABD tarafından uzun süredir Türkiye’ye uygulanan RAM Füzeleri ambargosuna milli bir çözüm getirmesi bekleniyor. 

MUADDİLİ OLDUĞU RAM'DE 2 LEVENT'TE 4 ANTEN BULUNUYOR

Tasarımda göze çarpan ilk özellik LEVENT'İN anten sayısı oldu. Öyle ki; SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi üzerinden geliştirilen LEVENT’in, hem arayıcı başlığa hem de hedefin RF yayınlarını elde etmeyi sağlayan dört adet antene sahip olduğu görüldü. LEVENT’in muadili olarak halihazırda Türk Donanması tarafından kullanılan ABD üretimi RAM Füzesi’nde ise 2 adet anten mevcut olduğu biliniyor.

"KENDİ BAŞINA VEYA RADAR GÜDÜMLÜ OLARAK ÇALIŞABİLECEK"

LEVENT Yakın Hava Savunma Füze Sistem ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, şu ifadeleri kullanmıştı:

"LEVENT’in şu andaki çalışmaları, olağanca hızıyla devam ediyor. Ana mühimmatı, SUNGUR’dan üretilen bir füze olacak. Füzenin üzerinde; SUNGUR’a ek olarak pasif arayıcı başlıklar, RF arayıcı başlıklar bulunacak. Üzerindeki denemeler ve geliştirme faaliyetleri devam ediyor. LEVENT, hayata geçirildiğinde kendi başına veya radar güdümlü olarak geminin kendi radarlarına entegre olarak çalışabilecek modları olacak."

"Hedefimiz, çok kısa bir süre içerisinde ilk atışları yapabilecek düzeye gelmek ve önümüzdeki yıl içerisinde denemelere başlayabilmek." diyen İkinci, "Çok kısa süre içerisinde bunları üreterek, özellikle bizim Silahlı Kuvvetleri’mizin hava savunma konusundaki kabiliyetini LEVENT platformu ile arttırmaya gayret gösteriyoruz.” diye konuşmuştu.

ABD'NİN RAM AMBARGOSUNA KARŞI MİLLİ ÇÖZÜM

Türkiye, MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler ile birlikte ilk kez ABD üretimi RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) Yakın Hava Savunma Sistemi’ni envantere aldı. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen dört MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, RAM sistemleriyle teçhiz edilmiş durumda. RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyor.

ABD, uzun süredir Türkiye’ye RAM Füzeleri konusunda ambargo uyguluyor.

LEVENT ile birlikte bu alandaki ambargonun, milli imkanlarla giderilmesi amaçlanıyor. LEVENT’in ikinci konfigürasyonunda ihtiyaç duyulan pasif radar arayıcı da Roketsan tarafından geliştirilecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 78
  • Esnaf Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ambargolar bize çağ atlatıyor.kotu komşu bizi ev sahibi yaptı.iyiki kötü ler.
    Cevapla
  • Nevzat 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlar harika iç açici?
    Cevapla
  • Özkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah gecnden versin eger Erdogan vefat eder ise yinede chp zihniyetini basa getirmemiz lazim yoksa tum emekler bosa gider.Yazik olur bu milletw ve vatana
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu milleti sen ve senin gibilerden de korusun.
    Cevapla
  • Sahipkıran 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd aynen böyle devam et... Kötü komşu ev sahibi yaparmış...
    Cevapla
  • Ahmet duran 1 yıl önce Şikayet Et
    Hala savunma sanayinin yaptıklarını gördükleri halde inkarcı CHP lilere siz söyleyin ağzım yoruldu hani derlerya olmeyince huy çıkmaz mis doğru soylemisler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi