Google Play Store'da 4.8 milyon kişinin indirdiği kötü amaçlı yazılım tespit edildi

Google Play Store'da Harly Trojan adlı kötü yazılım içeren uygulamalar büyük tehlike saçıyor. Bu uygulamaları toplamda 4.8 milyon kişi indirdi.

Google Play Store'da 4.8 milyon kişinin indirdiği kötü amaçlı yazılım tespit edildi
Google Play Store'da 4.8 milyon kişinin indirdiği kötü amaçlı yazılım tespit edildi
GİRİŞ 25.09.2022 11:35 GÜNCELLEME 25.09.2022 11:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kaspersky, yayınladığı bir blog gönderesinde Android kullanıcılarını Play Store’da yayılan Harly trojan tehdidine karşı uyardı.

Kaspersky’dan güvenlik araştırmacıları, 2020 yılından bu yana Google Play Store’da Harly trojanı içeren 190’dan fazla uygulama buldu. Bu uygulamaların indirilme sayısının minimum 4,8 milyon olduğu belirtildi fakat gerçek sayının bundan çok daha yüksek olabileceği de ifade ediliyor.

RESMİ UYGULAMALARI KLONLUYORLAR

Harly Torjan, resmî uygulamaların klonu olarak ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar, Play Store’da gördüğü yüksek indirme sayısına sahip uygulamaları klonladıktan sonra kötü amaçlı kod enjekte ederek tekrardan farklı bir isimle Play Store’a yüklüyor.

Daha sonra bu sahte uygulamaları indiren kullanıcılar, uygulamaların düzgün bir şekilde çalışmasından dolayı pek şüphelenmiyor. Oysaki kullanıcı uygulamayı kullanırken arka planda da kullanıcının izni olmadan bir dizi işlem gerçekleşiyor.

Kaspersky, Harly adlı kötü amaçlı yazılımının bulaştığı cihazlarda kullanıcının haberi olmadan ücretli abonelik satın alınabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar, bu truva atının en dikkate değer yanının sadece SMS doğrulamalarını değil, telefon görüşmesi doğrulamalarını da geçebilmesi olduğunu söylüyor.

Tespit edilen kötü amaçlı yazılımlar ise şunlar:

  • Simple Address Book
  • Green Address Book
  • Nice Call
  • Color Call
  • Screen Translate
  • Mondy Gamebox
  • BinBin Flash

Telefonlarında Google Play Protect hizmeti açık olanlarda bu uygulamalar otomatik olarak kaldırıldı. Ancak Play Protect'i devre dışı bırakan kullanıcılar için Google uyarı yaparak bu uygulamaların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Gogle kendisi yukluyor kendisi klonluyor kendisi goz yumuyor... sonra antiviruse andoidlerin ihtiyaci yok cok aptalca android cok guvenli diye aciklama yapiyor. Kotu amacli ki kendisine zarar vermeyen kendine dokunmayan hic bir yazilima da protokolune gore islem yapmiyor. Suc duyurusunda bulunulursa sikayet edilirse kaldiriyor degilse goz yum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?