NASA, 'DART' sonucunu açıkladı: Bir ilk gerçekleşti!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) kapsamında fırlattığı uzay aracının çarptığı Dimorphos adlı asteroidin yörüngesinin değiştiğini açıkladı.

GİRİŞ 12.10.2022 07:40 GÜNCELLEME 12.10.2022 09:10
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü iş birliği ile yürütülen ve Dünya'ya yakın nesnelere karşı bir "gezegen savunma yöntemini" test etmeyi hedefleyen ilk deney olan Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) hedefine ulaştı.

ASTEROİDİN YÖRÜNGESİ DEĞİŞTİ

NASA tarafından yapılan yazılı açıklamada, NASA'nın DART misyonu kapsamında fırlattığı uzay aracının 27 Eylül'de çarptığı Dimorphos adlı asteroidin yörüngesinin değiştiği aktarıldı.

NASA, bir dizi uzay ve dünya tabanlı teleskopları kullanarak ölçümler yaptıktan uzay aracının etkisinin Dimorphos'un Didymos çevresindeki yörüngesini 32 dakika değiştirdiğini ve 11 saat 55 dakikalık yörüngeyi 11 saat 23 dakikaya kısalttığını doğruladı.

NASA çarpışmadan önce Dimorphos'un minimum başarılı yörünge periyodu değişimini 73 saniye veya daha fazla olarak tahmin etmişti. Erken veriler, DART'ın bu minimum ölçütü 25 kattan fazla aştığını gösteriyor.



NASA Başkanı Bill Nelson yaptığı açıklamada, "Bu görev, NASA'nın Evrenin bize sunduğu her şeye hazır olmaya çalıştığını gösteriyor” ifadelerini kullanarak, NASA'nın Dünya’yı savunmak konusunda ne kadar ciddi olduğunu kanıtladığını belirtti.

NASA'nın Gezegen Bilimleri Bölümü Direktörü Lori Glaze ise yaptığı açıklamada, “Bu sonuç, DART'ın hedef asteroid ile etkisinin tam etkisini anlamak için önemli bir adımdır. Her gün yeni veriler geldikçe gökbilimciler, DART gibi bir görevin gelecekte Dünya'yı bir asteroitle çarpışmaktan korumaya yardımcı olmak için kullanılıp kullanılamayacağını ve nasıl kullanılacağını daha iyi değerlendirebilecek” dedi.

İLK GEZEGEN SAVUNMA DENEYİ

NASA, büyük asteroitlerin Dünya'ya çarpmasını engellemenin mümkün olup olmadığını tespit etmek üzere Kasım 2021'de DART misyonunu başlatmıştı. Görev çerçevesinde fırlatılan uzay aracı 27 Eylül’de TSİ 02.15 sıralarında Dünya'dan 11 milyon kilometre uzaktaki Dimorphos adlı bir asteroide çarpmıştı. DART, Dünya'ya yakın nesnelere karşı bir gezegen savunma yöntemini test etmeyi amaçlayan ilk deney olarak kayıtlara geçti.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 59
  • Dadas 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah israilin üzerine düşer.
    Cevapla
  • Kayseri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi karıştırmadıği uzay kaldı deyyus abd nin
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeminolsun çarpmayacak şeyi çarptıracaklar
    Cevapla
  • mavi joker 1 yıl önce Şikayet Et
    yuru lan celık yıgını o tas kımıldamaz bıle .bızde ınandık :d
    Cevapla
  • Grafeni Çaktılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Kainattaki hassas dengeyle oynamayın diye ayet var. Bu meteorun yörüngesini değiştirerek bir tür KELEBEK ETKİSİNE sebep oldular ve bu değişimin yıllar sonra nelere sebep olacağını göreceğiz. Yakın bir gelecekte bir gök taşının dünyaya düşeceği haberini alırsak hiç de şaşırmam. İnsanlık ve insani değerler düşmanı Küreselcilerin hakim olduğu şirketlerin yaptığı bilimsel çalışmalar insanlığın hayrına olmayacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi