Parola tarihe karışıyor! Google "Geçiş Anahtarları"nı test etmeye başladı

Google Android ve Chrome'da parola olmadan "Geçiş Anahtarları"yla oturum açmanın artık mümkün olduğunu duyurdu.

Parola tarihe karışıyor! Google "Geçiş Anahtarları"nı test etmeye başladı
Parola tarihe karışıyor! Google "Geçiş Anahtarları"nı test etmeye başladı
GİRİŞ 12.10.2022 18:03 GÜNCELLEME 12.10.2022 18:03

Parolasız giriş tarihte az rastlanacak bir işbirliğine dayanıyor. Apple, Google, Microsoft gibi teknoloji devleri ile birlikte FIDO Alliance ve World Wide Web Consortium (W3C) bir araya gelerek mobil, masaüstü ve tarayıcılarda parolasız oturum açma için güçlerini birleştirme kararı aldı. İlk olarak Apple'ın başlattığı parolasız giriş dönemi şimdi de Google tarafından devam ettiriliyor.

Bir devir sona ermek üzere... Apple 'Passkeys' ile şifreler tarihe karışacakBir devir sona ermek üzere... Apple 'Passkeys' ile şifreler tarihe karışacak

OPPO, şifresiz oturum açmada yeni çağın gelişini hızlandırıyorOPPO, şifresiz oturum açmada yeni çağın gelişini hızlandırıyor

Google Play Hizmetleri beta sürümüne kaydolan ve Chrome Canary'yi kullananlar için bugün "Geçiş Anahtarları" duyuruldu. Bu yılın sonunda ise kararlı sürüm herkese tüm Andorid ve Chrome kullanıcılarına sunulacak.

Bu sistemde kişiler bir geçiş anahtarı oluşturduktan sonra sitelere giriş yapabilmek için parmak izi ya da yüz tanıma gibi biyometrik doğrulama gerekiyor.

Bu özellik çoklu-platform desteğine de sahip olacak. Örneğin, bir Android kullanıcısı Mac’teki Safari’yi kullanarak geçiş anahtarı destekli sitelerde oturum açabilecek.

Parolasız girişin kullanılabilmesi için giriş yapılacak sistemin WebAuth standardını desteklemesi gerekiyor.

Android ürün müdürü Diego Zavala, Google'da ürün müdürü Christian Brand, Identity Ecosystems'de yazılım mühendisi olan Ali Naddaf ve Chrome'da yazılım mühendisi olan Ken Buchanan tarafından kaleme alınan blog gönderisinde konuyla ilgili "Geçiş anahtarları, parolalar ve diğer kırılabilir kimlik doğrulama faktörlerinin yerine önemli ölçüde daha güvenli bir çözümdür" ifadesine yer verliyor. 

WebAuth standardının kısa vadede olmasa da yakın bir gelecekte parolaları tamamen ortadan kaldıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!
Türkiye Gazze'ye en çok yardım yapan ülke unvanını bırakmadı