Uçan arabaların neden olduğu gürültü kirliliği insanlarda strese neden oluyor

Japonya'da yürütülen bir çalışmada uçan arabaların neden olduğu gürültü kirliliği insanlarda stresin artmasına neden oluyor.

Uçan arabaların neden olduğu gürültü kirliliği insanlarda strese neden oluyor
Uçan arabaların neden olduğu gürültü kirliliği insanlarda strese neden oluyor
GİRİŞ 19.10.2022 10:47 GÜNCELLEME 19.10.2022 11:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Japonya'daki Nagoya ve Keio üniversitelerindeki bilim insanlarınca yürütülen bir araştırma, uçan arabaların yaratacağı gürültü kirliliğinin neden olacağı stresin vücutta yaratacağı etkilerin gürültü dindikten sonra da süreceğini ortaya koydu.

Technical Journal of Advanced Mobility dergisinde yayınlanan araştırmada bir insanın üzerinde uçan bir arabanın yaratacağı stres hesaplandı. Drone pazarının hızla genişlediği, bazı firmaların kişisel uçan araçlar tasarlamaya başladığı günümüzde bu uçan araçların yaratacağı gürültü de endişe uyandırmaya başladı.

Daha önce yaşanan endüstri devrimlerinde genel olarak toplumsal ve çevresel etkiler yerine teknolojik ilerleme ve ekonomik beklentilerin dikkate alındığını belirten araştırmacılar, teknolojinin günlük yaşama doğru şekilde entegre edilmemesi halinde toplumun daha iyiye gitmeyeceğini ifade ediyorlar.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ STRESE NEDEN OLUYOR

Araştırmada deneklere 15 metre üzerlerinden saatte 25 kilometre hızla bir araç geçiyormuş hissi veren bir simülatör kullanıldı. Katılımcılar söz konusu videoyu farklı ses türleriyle 8 defa izlediler ve bu sırada beyin aktiviteleri taşınabilir bir EEG cihazı ile kaydedildi.

Araştırma sonucunda deneklerin belirttikleri stres seviyelerinin uçan araçların ses şiddeti ile paralellik gösterdiği ortaya koyuldu. Katılımcılar ses kesildiğinde streslerinin de azaldığını ifade etseler de EEG verileri bunun tersini gösterdi. Buna göre ses seviyesi düşse de katılımcıların stres düzeyleri düşmedi.

Bu sonuç gelecekle ilgili endişeleri doğrularken tasarımcıların dikkate alması gereken bir konuyu ortaya koymuş oldu.

Geçtiğimiz günlerde Çin merkezli XPNEG firması tarafından Dubai'de test edilen X2 adlı uçan araba görenleri hayran bırakmıştı. Ancak aşağıdaki görüntüden de görebileceğiniz üzere uçan araba, muadilleri gibi çok gürültülü çalışıyor. 

Çalışmanın bir başka sonucu ise gürültüye alıştıklarını söyleyen kişilerin aslında farkında olmadan ciddi şekilde stres altında kalıyor olabilecekleri. 

KAYNAK: GIDA HATTI
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 3
  • vay be arkadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    artık şu ışınlanmayı bulun tek çözüm.mutlaka süleyman peygamber zamanından kalan ışınlanmanın bir bilgisi kalmıştır mutlaka yerin altında bir yerde ışınlanma araçları vardır.sonuçda belkısın tahtını getiren süleyman peygamber o zamanın devrinde insanları da farklı gezegenlere ışınlamıştır diye düşünüyorum.mesela marsta hayat yok yalanını yayan ve marsa gttiğini iddea eden nasa marsta insanlarla karşılaşsa ve onlar insan boyutundan marsın çekim kuvveti yüzünden minik minik olsa boyları kısalmış olsa.aynı adem peygamberin dünya ya geldiğinde 50-100 metre arası devasa boyutunun olduğu gibi zamanla insanlık dünyanın çekim kuvveti yüzünden gittikce küçüldüğü gibi.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    ovha ne ses çıkıyor.oğlum biz sinek uçsa rahatsız oluyoruz o sinek duvara yapışana kadar koşuşturuyoruz salonda alimallah bu uçan araçlar evin yanından geçse varya taşnan düşürürüm vallah .olmadı o aracı o sürücünün mabadına bile sokarım ama işde uzakdan kumandalıysa napcayığ anca yolcusuna sokak
    Cevapla
  • noxx 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence deney hatalı , binalar ve diğer yapılar 15 m yükseklikten uçmaya müsade etmez, ayrıca normal içten yanmalı araçların sesi daha fazla,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!