TBMM'ye sunuldu! 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'si silinecek

Yurtdışından getirildikten sonra kayıt altına alınmayan telefonların yasa dışı şekilde Türkiye'de kullanılmasının önünü açan IMEI klonlama, TBMM'ye sunulan yasa teklifiyle tarihe karışacak.

TBMM'ye sunuldu! 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'si silinecek
TBMM'ye sunuldu! 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'si silinecek
GİRİŞ 19.10.2022 12:22 GÜNCELLEME 19.10.2022 12:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'de son dönemde akıllı telefon pazarında önemli bir sorun haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş veya klonlanmış cihazlarla ilgili olarak yeni düzenleme yolda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan teklife göre, halihazırda 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların IMEI'sinin pasife alınması süresi 1 yıla düşürülecek.

Son sinyal alınmasından itibaren, kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak.

Bu sayede, 1 yıldır kullanılmayan telefonların IMEI'leri, başka telefonlarda kopyalanınca çalışmayacak. Ancak IMEI numarası son sinyal alınan hat ile yeniden kullanıldığında hiçbir işlem yapmaya gerek kalmadan tekrar aktif hâle getirilecek.

“Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde yer alan ve IMEI klonlamayı zorlaştırmayı hedefleyen madde şu şekilde:

"Madde 9: 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 57. maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan 'kesintisiz yedi yıl' ibaresi 'son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz bir yıl' şeklinde, fıkranın ikinci cümlesinde yer alan 'yedi yıllık' ibaresi 'bir yıllık' şeklinde, fıkranın üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar son kullanıcılara ait bir hat ile kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın, tekrar kayıtlı hale getirilir.”

Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayıtlı hale getirilmeyen cihazlar için Kurum düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yapılması gerekir."

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 6
  • aga 1 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş hadi ben telefonumu yeniledim, eskiyi de 1 yıldan fazla yedekledim. derken hattım iptal oldu numaram değişti. sonra eski tele aldığım yeni simi taksam imei aktif olmayacak mı yani. bunu düşünen oldu mu ilgili zevatın içinde bir tane.
    Cevapla
  • sercinho 1 yıl önce Şikayet Et
    Evde yedek bir telefonum var. 10 yıllık cihaz. Faturasıyla almışım. Yine faturası ile aldığım 2 telefon daha var. biri bende biri eşimde. Cihazlarımızdan biri arıza yapınca 10 yıllık cihaza takıp kullanıyoruz sim kartlarımızı telefonlarımız tamir olana kadar. Devlet üreticilerden sattığı cihazlara ait marka model ve IMEI numaralarını alsın. Bu numaraları operatörlerle paylaşıp sim kart üzerinden sorgulama yaptırsın. A marka cihazın IMEI i B marka cihazda görünürse gidin şu kadar harç yatırın şu kadar sürede densin. Aksi halde cihazınız kapanacaktır gibi bir bildirim yapılsın. Hem tüketim yapmayın deniyor hem zorla tüketime yönlendiriliyor. İlginç.
    Cevapla
  • uçankasa 1 yıl önce Şikayet Et
    her evde yedek telefon vardır... bu nasıl bir düşünce ...??? pardon ama hekes burada milet vekili maaşı alıyordu ya unutmuşum telefonu bozulursa hemen gidip sıfır telefon alır... geliri çok zaten umursamaz
    Cevapla
  • Birbak 1 yıl önce Şikayet Et
    Yedek telefon işin sıkıntı yok. Tekrar aynı telefonu aynı hat ile kullanmaya başladığın zaman aktif olacak yazıyor. Başkası tarafından çalımlamamışım engellemeye çalışıyorlar
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    ne sacmalik adam yilda iki uc kere izine gider toplam da uc bes ay kalmaz ise ne olacak sure cok fazla onun yerine uc ay yaparsin zaten cep olup tr uc ay kullanmayan az olur adam geriye geldimi silinir geriye gitti mi yine acilir yada øzel sim karti yaparsin avrupa uygun digerine baka biraz pahali olur bir yil icin de silinir ise adam yilda bir gitse bile seneye yine bir yil olmaz al basina bela bu tip teklif verenleri beyni calismiyor uc ay kapali ise yeniden uc ay verirsin sonra devam eder bir yil dedin mi kimse yararlanmasin demek bu kisaca her cu gecti mi uc ay yeni kullanma ver zaten sorun kalmaz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    cep telefonu nu ucuzlatacak hamleler yapın, yada halkın refah seviyesini yükseltin ki bu tür dolambaçlı yollara basvurmasinlar iktidarın yaptığı sadece engel. alım gücü olmayan vatandaş ne yapacak peki. oraya da bir çözüm getirseler iyi olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…
Çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler açıkladı!