NASA, astronotları Ay'a taşıyacak Orion kapsülünden 3 adet daha sipariş verdi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Lockheed Martin şirketiyle anlaşmaya vardı. Bu kapsamda NASA SLS roketinin içinde astronotları Ay'a taşıyacak Orion kapsülünden üç adet daha satın alım gerçekleştirdi.

NASA, astronotları Ay'a taşıyacak Orion kapsülünden 3 adet daha sipariş verdi
NASA, astronotları Ay'a taşıyacak Orion kapsülünden 3 adet daha sipariş verdi
GİRİŞ 23.10.2022 15:49 GÜNCELLEME 23.10.2022 15:49

Lockheed Martin, NASA'nın Orion programının ana yüklenici şirketi olarak NASA ile anlaşmaya varıldığını ve Artemis 6, Artemis 7 ve Artemis 8 görevlerinde de kullanılmak üzere üç yeni Orion kapsülünü teslimatı gerçekleştirileceğini açıkladı. Şirket NASA'nın gelecekte altı Orion aracı daha sipariş etmesini bekliyor.

Lockheed Martin'de ticari sivil uzaydan sorumlu başkan yardımcısı ve genel müdür Lisa Callahan anlaşmayla ilgili olarak, "Lockheed Martin, NASA'nın Artemis görevleri için Orion uzay aracı sağlamak üzere NASA ile ortaklık yapmaktan onur duymaktadır. Bu sipariş, uzay aracı, görev planlaması ve desteği içeriyor ve bizi 2030'lara taşıyor" ifadelerini kullandı.

ORİON KAPSÜLÜNÜN İLK TESTİ 14 KASIM'DA

Orion kapsülü NASA'nın daha önce üç defa ertelemek zorunda kaldığı Artemis 1 görevi ile test edilecek. Daha önce üç defa ertelenen Artemis 1 görevi ise 14 Kasım'da gerçekleştirilecek.

NASA, Artemis 1 görevi için yeni tarih verdiNASA, Artemis 1 görevi için yeni tarih verdi

Artemis 1 görevi sırasında SLS roketi ve içinde maskot bulunan Orion kapsülü beklendiği gibi performans gösterirse SLS ve Orion kapsülü 2024'te Artemis 2 göreviyle aynı rotada astronotlarla birlikte fırlatılacak. 

Artemis 1 görevinde Orion kapsülü içindeki maskotlar üzerindeki sensörlerle G-kuvveti ve radyasyon sevileri ölçümlenecek.

Daha sonra astronotların 50 yılın ardından Ay'a ayak basması ise muhtemelen 2025'te Artemis 3 ile gerçekleşecek. Artemis 3 görevinin ardından NASA, Ay'a üs kuracak ve Mars'a astronot göndermeye odaklanacak.

Lockheed Martin ayrıca Artemis 4 ve Artemis 5 görevleri için de Orion gemileri üzerinde çalışmaya başladı.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi