Banka hesabınız tehlikede olabilir! Aralarında Türkiye de var!

GodFather kod adlı kötü amaçlı Android yazılımı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülkede 400’den fazla online banka ve kripto para uygulamasında yapılan işlemleri hedef aldı.

GİRİŞ 23.12.2022 13:06 GÜNCELLEME 23.12.2022 15:21
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde, bir siber güvenlik ve kötü amaçlı yazılım üzerine araştırma şirketi olan Cyble tarafından yayınlanan bildiriye göre GodFather adlı kötü amaçlı yazılım, orijinali Google Play Store üzerinden yayınlanan MYT Müzik adlı uygulamayı kopyalayarak yeniden ortaya çıktı ve özellikle Türk kullanıcılar için tehdit oluşturmaya başla

VİRÜS NASIL YAYILIYOR? 

Henüz yayılmasına sebep olan ana kaynağın belirlenemediğini bildiren uzmanlar, virüsün kendini gizlemek için kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen uygulamaları taklit ederek fark edilmeden cihazda barınabildiğini ilettiler. Son olarak 10 Milyondan fazla indirmeye sahip olan MYT Müzik adlı uygulamayı kopyalayarak kendini gizleyen kötü amaçlı yazılım, kullanıcının cihazına başarılı bir şekilde kurulduktan sonra SMS’ler, cihaz detayları, kurulan uygulamaların barındırdığı veriler ve telefon numaraları gibi bilgileri ele geçiriyor. Bunların yanı sıra, cihazın ekranını kontrol ederek bankalardan gelen aramaları yönlendirebiliyor ve kullanıcının haberi olmadan para transferleri yapabiliyor. Bu sebeple kullanıcıların kişisel bilgileri dışında banka hesapları gibi pek çok hayati verileri de kötü amaçlı yazılımın eline geçmiş oluyor. 

MYT MÜZİK VİRÜSLÜ MÜ?

Hayır, Google Play Store üzerinden indirmiş olduğunuz MYT Müzik adlı uygulama virüslü değildir. Sisteme herhangi bir yolla bulaşan virüs bu ve bunun gibi uygulamalara bulaşıp bilgilerinize erişmeye başlıyor.
 

400’DEN FAZLA UYGULAMAYI ETKİLEDİ 

2021 Yılından beri kullanıcıları tehdit etmekte olan GodFather adlı kötü amaçlı yazılım, hedef kullanıcının cihazına kurulum sağladıktan sonra kendini diğer uygulamaları bire bir kopyalayarak gizliyor ve bu yüzden genellikle kullanıcılar tarafından henüz her şey çok geç olmadan fark edilemiyor. Virüs, şimdiye kadar aralarında Amerika, İspanya, Almanya ve Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülkeyi etkiledi. 400’den fazla banka uygulamasını kopyalayan kötü amaçlı yazılımın ise son olarak MYT Müzik adlı uygulamayı kopyaladığı saptandı ve bu şekilde Türk kullanıcılara zarar vermeye devam ettiği bildirildi. 


 
KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ? 

• İndireceğiniz uygulamaları Google Play Store ya da iOS App Store gibi resmî merkezlerden indirmelisiniz. Buna ek olarak indirdiğiniz uygulamanın istediğiniz uygulama mı yoksa bir imitasyon mu olduğunu kontrol etmelisiniz. 

• Hesaplarınızın açık olduğu cihazlarda bilindik bir Anti-Virüs uygulaması kullanmalısınız. 

• Hesaplarınızda güçlü şifreler ve mümkünse çok aşamalı doğrulamayı kullanmalısınız. 

• Telefonunuzda parmak izi ve yüz tanıma gibi biyometrik güvenlik aşamalarını etkinleştirmelisiniz. 

• SMS ya da e-postalar vasıtasıyla cihazınıza gelen linkleri açarken dikkatli olmalısınız. 

• Android bir cihazınız varsa, Google Play Protect’in etkin olduğundan emin olmalısınız. 

• Uygulamalara verdiğiniz izinler konusunda dikkatli olmalısınız. Şüphe uyandıran izinler isteyen uygulamalara dikkat etmelisiniz. 

 

KAYNAK: CYBLE
İsmail Coşkun Haber7.com - Multimedya Sorumlusu
Haber 7 - İsmail Coşkun
YORUMLAR 10
  • Fırat Yazıcı 1 yıl önce Şikayet Et
    İnternete abone olduğumuz şirket virüslerden sorumlu tutulmalı.
    Cevapla
  • antikor 1 yıl önce Şikayet Et
    sadece sms ile degil.. tanidiginiz birisinin telefonuna virüs bulasmissa bu arkadasinizin size whatsapp den gönderdigi video veya sesli kayitlarin icin gizlenerek yayilabiliyor.. hemde hic kimsenin haberi olmadan.. telefon rehberinden numaralar tespit edilip bu sefer telefon acarak dolandirmaya calisiyorlar..
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş kusura bakma da internetten duymuşsun 1 2 laf burda millete artislik yapion oyle herkes yok ses kaydina koy videoya bisey koyamaz bi de yapanci wlanda direk hacklenmis olmassin oltalanman kolaylaşır bilip bilmediğiniz konularda konuşmayın
    Cevapla
  • antikor 1 yıl önce Şikayet Et
    wlan yani wifi haklenemez diye birsey yok.. yabanci wifi ye baglandinmi ve o wifi haklenmisse senin telefon haklenmis demektir.. haklenmis telefonun whatsapp hesabi cok kolayca ele gecirilir... burdanda telefon rehberindeki tüm sahislara olta atilabilir.. video ile birlikte bir link gönderdinmi arkadas olarak.. gönderilen arkadas o linke tikladimi bu is tamamdir.. sen hangi marsda yazilimcisin ??
    Cevapla
  • atmaca 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilişim Uzmanıyım yazılımcıyım. Kardeş bilmediğin bir konu hakkında milleti niye yanıltıyorsun. Bahsettiğin gibi değil...
    Cevapla
  • AYKIRI 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir dünya para verip telefon alıp sonra az bir ücretle güvenlik yazılımı almıyorsanız hata sizdende var. Ben 10 şu lisans aldım 1 yıl boyunca yaklaşık 250 TL'ye evdeki bütün bilgisayar telefon ve hatta sevdiğim birkaç kişinin telefonuna bile koruma yazılımı kurdum
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet bir dünya para verip,hala virüs bulaştı,bulaşmadı paranoyası yaşatmak zaten arzu edilen bu...
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet bir dünya para verip,hala virüs bulaştı,bulaşmadı paranoyası yaşatmak zaten arzu edilen bu...
    Cevapla
  • Emrew 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin aklın hayalin almayacak virüsler var. Virüs tespit edilirse tanınır tespit edilmeyen virüs bulaşırsa geçmiş olsun.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    aferim sana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı