BAÜN Teknoloji Transfer Ofisi kuruldu: Bilimsel çalışmalara destek

Kurulan ofisler, Kamu, özel sektör ve akademi dünyası arasındaki inovasyonu temsil ederek, kurumlar arasındaki güçlenen bağları kurgulayıp bilginin sermaye olarak kullanılmasını sağlamaya çalışacak.

 BAÜN Teknoloji Transfer Ofisi kuruldu: Bilimsel çalışmalara destek
BAÜN Teknoloji Transfer Ofisi kuruldu: Bilimsel çalışmalara destek
GİRİŞ 23.02.2023 09:55 GÜNCELLEME 23.02.2023 09:56

Balıkesir Üniversitesi bünyesinde, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kuruldu. Rektörlük bünyesinde faaliyet gösterecek Teknoloji Transfer Ofisinin ilk yürütme kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen ve Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu’nun da yer aldığı yürütme kurulu toplantısına, Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, akademisyenler ve Balıkesir'den sanayi kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ NEDİR?

Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO); akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı bir şekilde ticarileşmesine ilişkin faaliyetlerin yürütüldüğü organizasyonlardır.  Üniversiteler, araştırma merkezleri, özel sektör arasında; araştırmacılar ile girişimciler, yatırımcılar ve sanayiciler ile gerekli ve ihtiyaç duyulan bağlantıları sağlanması yönünde faaliyet gösterirler.

DETAYLAR KONUŞULDU

Teknoloji Transfer Ofisinin gerçekleştireceği çalışmaların değerlendirildiği toplantıya video konferans yöntemiyle katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Abdül Halim Zaim de Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgi vererek katılımcılarla projeler konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Toplantının ardından Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve katılımcılar, Rektörlük binası bünyesinde fiziki mekan çalışmalarında da sona gelinen Teknoloji Transfer Ofisinde incelemelerde bulundu.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN TİCARİLEŞTİRİLMESİ SAĞLANACAK

Teknoloji Transferi; kamu, firmalar, finansman kuruluşları, araştırma ve eğitim kuruluşları, sivil toplum örgütleri vb değişik paydaşlar arasında bilgi, deneyim ve teçhizat akışı gibi bir dizi etkileşim içeren geniş bir süreçler bütünüdür. Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilmesi ile ilgili ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Bu sebeple Teknoloji Transfer Ofisleri, üniversitelerdeki teknolojinin sanayiye aktarılmasını sağlamak için doğru mekanizmalardır.

TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ'NİN TEMEL AMAÇLARI

  • Bilimsel araştırmacıların karşılaştıkları riskleri azaltan stratejiler oluşturmak
  • Sanayicilerin ve yatırımcıların araştırmacılarla buluşmasını ve sanayiye know-how aktarılmasını sağlamak
  • Girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ve fikri mülkiyet hakları konusunda eğitim vermek
  • Girişimcilere gerek yurt içi gerek yurt dışında geçerli patent belgelerinin temini konusunda yardımcı olmak
  • Nitelikli elemanlar ve şirketler arasında ilişki kurulmasını sağlamak
  • Patent temini, fikri mülkiyet hakları, lisanslama akademik tabanlı yeni şirketlerin kurulmasını teşvik (spin offs) market araştırmaları ve kuruluş sermayesi temini ve proje fonlanması konularında çalışmalar yaparak üretim sektörleri ve üniversiteleri buluşturarak ihtiyaca göre yönlendirmektir.

KAYNAK: İHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arka arkaya sallandı! İşte olası Marmara depreminin zemin karnesi...
Ankara'da kritik görüşme: Bakan Fidan Hamas heyetini ağırladı!