Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!

Amerikalı bir gazeteci yapay zeka teknolojisini kullanarak 'Sesli İmza' güvenlik uygulamasını kolaylıkla atlattı. Konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınan teknoloji firması, yaşanan gelişmeleri görmezden geliyor.

Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!
Yapay zeka ile 'Sesli İmza' güvenliği aşıldı: Hesaplar tehlikede!
GİRİŞ 27.02.2023 12:29 GÜNCELLEME 27.02.2023 12:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD'li bir gazetecinin yapay zeka güvenliği hakkında yaptığı deney büyük panik uyandırdı. Söz konusu deney sonucunda güvenlik sistemi yapay zeka sayesinde kolaylıkla atlatıldı. Gazeteci, bankalar başta olmak üzere birçok yerde kullanılan güvenlik sisteminin kaldırılması için öneride bulundu.

KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE BANKA HESAPLARINA ULAŞTI

Indipendent Türkçe'nin haberine göre VICE muhabiri Joseph Cox, üretilen ElevenLabs adındaki yapay zeka programı ile kendi sesini klonladı. Bunun ardından bankayı arayan Cox, telesekreterin güvenlik için sorduğu sesli parola engelini, yapay zeka ile kopyaladığı kendi sesini dinleterek aşmayı başardı. Hesaplarına ulaşmayı başaran Cox, kısa bir süre içerisinde rahatlıkla işlemlerini gerçekleştirebildi.

Gazeteci, bu kadar basit bir deneyin güvenlik sistemini atlatabildiğine "inanamadığını" söyledi:

"Bakiyelerime ve son işlemlerime ve para transferleri listemin de dahil olduğu bir dizi hesap bilgisine eriştim."

YAPAY ZEKA FİRMASI AÇIKLAMA YAPMAKTAN KAÇINDI

Gazeteci Cox, konuyla ilgili yapay zeka şirketi ile görüşmek istediklerini ancak firmadan herhangi bir geri dönüş yapılmadığını belirtti. Yapay zeka alanında yapılan yeniliklerin dolandırıcılık gibi kötü amaçlar için kullanılabileceğine değinen Cox, tedirginliğini şu sözlerle ifade etti:

"Bu deneyi yaptıktan sonra konuştuğum bazı uzmanlar, bankaların sesli kimlik doğrulama sistemini tamamen terk etmelerini istiyor." dedi

SESLİ İMZA UYGULAMASININ SONU GELEBİLİR

Yaşanan gelişme bankalarda kullanılan "sesli imza" özelliğinin ne kadar güvenilir olduğunu sorgulatmaya başladı. Yapay zeka teknolojisinin olmadığı zamanlarda güven içinde kullanılan "sesli imza" uygulamasının artık güvenli olmadığı görülüyor.

Yapay zeka alanında yürütülen çalışmaların henüz başlangıç seviyesindeyken bu tür durumların yaşanması, güvenliğe önem veren kişilerde oldukça huzursuzluk oluşturmuş durumda.

YENİ TEKNOLOJİYLE ÜÇ SANİYEDE SES KOPYALANABİLİYOR

Ses kopyalama alanında üretilen yapay zeka uygulamaları, insanlar üzerinde büyük etki bırakıyor. Kullanıcıların beğenisini kazanan uygulamalar ile ünlülerin ve başka insanların sesleri kolaylıkla kopyalanabiliyor. Kopyalanan seslerin, sadece sosyal medyada eğlence amaçlı paylaşan kişilerin yanı sıra bu durumu kötü amaçlar için kullanılması insanları korkutuyor.

ChatGPT'nin kurucusundan tedirgin eden açıklamaChatGPT'nin kurucusundan tedirgin eden açıklama

Yeni üretilen yapay zeka uygulamaları ile birlikte üç saniyelik bir ses kaydımızı dinleyen algoritma, sesimizi tamamen kopyalayabiliyor. Yapay zeka kopyaladığı ses ile birlikte metin ekranında her ne yazılırsa yazılsın, okuduğu metni kopyaladığı sesimizle seslendirebiliyor. Duyulduğunda bile ürkütücü bir his uyandıran teknolojinin ilerleyen zamanlarda daha hangi aşamalardan geçeceği merak konusu.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Onur 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu teknolojileri geliştirenler dünyanın sonunu getiriyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Karşıyaka Belediye Başkanı Ünsal'dan nikahta duanın engellenmesine skandal yanıt!
Düğün yapacaklar dikkat! Yaz aylarında talep arttı: Uzmanından sahte altın uyarısı