Rusya'dan kritik hamle... ChatGPT'ye rakip geliyor!

Rusya hükümeti, tamamen yerli sunucular üzerinde Rusça konuşan yeni bir yapay zeka sohbet uygulamasını geliştirdiklerini açıkladı. Uygulamanın ilk olarak haziran ayında halka sunulması bekleniyor.

Rusya'dan kritik hamle... ChatGPT'ye rakip geliyor!
Rusya'dan kritik hamle... ChatGPT'ye rakip geliyor!
GİRİŞ 27.03.2023 10:33 GÜNCELLEME 27.03.2023 10:37

Yapay zekaya sahip sohbet robotu dendiğinde ilk olarak akılımıza OpenAI tarafından üretilen ChatGPT geliyor. Kısa bir süre önce kullanıma açılan ChatGPT, GPT-3 modeliyle geliştirilmişti. Daha sonra şirket GPT-4'ü geçtiğimiz günlerde tanıtarak, ChatGPT'nin de yeni model ile güncellendiğini duyurdu.

Birçok şirket ChatGPT'ye rakip olabilmesi için kendi uygulamasını geliştiriyor. Google ve Meta başta olmak üzere ChatGPT'nin tahtını sallamak isteyen şirketler, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ayrıca Google birkaç gün önce yeni yapay zekaya sahip sohbet robotu olan Google Bard'ı tanıtmıştı.

TAMAMEN YERLİ SUNUCULARDA VE RUSÇA DİLİNDE ÇALIŞIYOR

ChatGPT'ye bir rakip de ABD'nin ezeli düşmanı olan Rusya'dan geldi. Rusya, yapay zeka yarışına dahil olarak tamamen yerli sunucularda ve Rusça dilinde çalışan SistemmaGPT adındaki sohbet robotunu geliştirdiklerini açıkladı. Sistemma şirketi yeni yapay zeka aracının iş ve hükümet projelerine yönelik hazırlandığını söyledi.

Şirket konuyla ilgili yaptığı açıklamada: Sistemma, yapay zekasının yüksek kaliteli metinler yazabildiğini ve ansiklopedik bilgiye sahip olduğunu iddia ediyor. Ayrıca "öğreticiler oluşturabileceğini, denemeler, programlama kodu, özgeçmişler yazabileceğini veya ünlü biri gibi davranarak bir sohbeti destekleyebileceğini" iddia ediyor. "Verileri gerçek zamanlı olarak bulup analiz edebilir ve müşterilerine ve yerel bağlama uyum sağlarken geliştirme stratejileri ve iş projeleri oluşturabilir" diye ekliyor.

HAZİRAN AYINDA SUNULMASI BEKLENİYOR

Şu an geliştirilme aşamasında olan yapay zeka destekli sohbet robotunun haziran ayında halka sunulması bekleniyor. Ayrıca Sistemma şirketi, 2023 yılı için planlanan projenin içinde yapay zekanın görüntüleri ve videoları düzenleyebilen bir sürümü üzerinde de çalışmaların yer aldığını belirtti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Din adamlarının toplumdaki algısı belli oldu! Diyanet'in o faaliyetine büyük destek
Bakanlık resmen açıkladı! İstanbul, Ankara ve İzmir'de başıboş köpeklerin korkunç sayısı