Görme engellilerin işini kolaylaştıracak hamle geldi... GPT-4 ile artık mümkün olacak!

OpenAI geliştirdikleri GPT-4 yapay zeka modelinin görme engelliler için üretilen Be My Eyes programı ile birlikte çalışabileceğini duyurdu. GPT-4'ün tanıtılması, yapay zekanın hayatımızda daha fazla yer kaplayacağını gösteriyor.

 Görme engellilerin işini kolaylaştıracak hamle geldi... GPT-4 ile artık mümkün olacak!
Görme engellilerin işini kolaylaştıracak hamle geldi... GPT-4 ile artık mümkün olacak!
GİRİŞ 27.03.2023 17:04 GÜNCELLEME 27.03.2023 17:13

Geçtiğimiz günlerde OpenAI tarafından tanıtılan GPT-4 büyük heyecan uyandırmıştı. Yeni yapay zeka dil modeli geliştirilirken birçok firmayla anlaşma yapıldığı belirtilmişti. Bunlar, Duolingo, Be My Eyes ve Morgan Stanley gibi şirketlerdi.

GPT-4'ün görüntü tanıma yeteneklerini entegre eden ilk uygulama, görme engelli kullanıcılar tarafından 'hayat değiştirici' olarak nitelendirildi.

Danimarkalı bir girişim olan Be My Eyes, yapay zeka modelini görme engelli ya da az gören insanlar için yeni bir özelliğe uyguladı. "Sanal Gönüllü" olarak adlandırılan nesne tanıma aracı, kendisine gönderilen herhangi bir görüntü hakkındaki soruları yanıtlayabiliyor.

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN BULUŞ

Örneğin, bir kullanıcının aç olduğunu düşünün. Basitçe bir malzemenin fotoğrafını çekebilir ve ilgili tarifleri talep edebilir. Eğer kullanıcılar dışarıda yemeyi tercih ederlerse, bir harita görüntüsü yükleyebilir ve bir restorana yol tarifi alabiliyor. Restorana vardıklarında menünün fotoğrafını çekebilir ve seçenekleri duyabiliyor. Daha sonra bir spor salonunda fazla kalorilerini atmak isterlerse, bir koşu bandı bulmak için akıllı telefonlarının kamerasını kullanabilmelerine olanak sağlanıyor. Be My Eyes CEO'su Mike Buckley çalışmayla ilgili şunları diyor;

"Şu anda bir yapay zeka hype döngüsünün ortasında olduğumuzu biliyorum, ancak beta testçilerimizden birçoğu ürünü tanımlarken 'hayat değiştiren' ifadesini kullandı. Bu, fiziksel ortamlarda daha iyi gezinmek, günlük ihtiyaçları karşılamak ve daha fazla bağımsızlık kazanmak için toplumu benzeri görülmemiş kaynaklarla güçlendirmede dönüştürücü olma şansına sahip."

GPT-4 İLE UYGULAMALAR YENİDEN ŞEKİLLENDİ

Virtual Volunteer, OpenAI'nin yazılımında yapılan bir güncellemeden yararlanarak hem görüntüleri hem de metinleri girdi olarak analiz edebiliyor. Açıklamalarına devam eden By My Eyes Ceo'su "Çok fazla hatadan sohbet edememeye kadar, piyasada bulunan araçlar toplumumuzun birçok ihtiyacını çözecek donanıma sahip değildi. GPT-4 tarafından sunulan görüntü tanıma özelliği üstündür ve OpenAI tarafından desteklenen analitik ve diyaloğa dayalı katmanlar değeri ve faydayı katlanarak artırır." diyor.

Yapay zeka zincirini kırdı... Microsoft'tan insanlığı kaygılandıracak hamle!Yapay zeka zincirini kırdı... Microsoft'tan insanlığı kaygılandıracak hamle!

"Teknolojinin görme engelli ya da az gören insanlara sadece daha fazla güç değil, aynı zamanda yeteneklerini dünyanın geri kalanıyla daha da fazla paylaşabilecekleri bir platform sağlayabileceğini söylemek yanlış olmaz" diyor. "Bana göre bu son derece cazip bir olasılık." diye ekliyor.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada
İsrail'in savunma maliyeti dudak uçuklattı