Bill Gates 'devrim niteliğinde' demişti... Elon Musk karşı çıktı: Derhal durdurun!

Son zamanlarda yapay zeka alanındaki gelişmeler hakkında endişelerini dile getirmek isteyen Elon Musk, yapay zeka çalışmalarının durdurulması için uyarıda bulunulduğu bir mektubu imzalayarak destek oldu.

Bill Gates 'devrim niteliğinde' demişti... Elon Musk karşı çıktı: Derhal durdurun!
Bill Gates 'devrim niteliğinde' demişti... Elon Musk karşı çıktı: Derhal durdurun!
GİRİŞ 30.03.2023 16:35 GÜNCELLEME 30.03.2023 16:36
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

11 Aralık 2015 yılında kurulan OpenAI şirketinin eski kurucu ortaklarından biri olan Elon Musk, yapay zeka teknolojileri hakkında kaygılandırıcı açıklamaların yer aldığı Future of Life üzerinden yayınlanan açık mektubu imzalayarak yapay zeka teknolojisinin durdurulması için destek verdi. 

Elon Musk'ın yapay zeka çalışmalarının durdurulmasına yönelik halka açık paylaştığı mektup

HALKA AÇIK OLARAK PAYLAŞILDI

Elon Musk, Steve Wozniak, Pinterest kurucu ortağı Evan Sharp ve Stability AI CEO'su Emad Mostaque, güçlü teknolojilerden kaynaklanan  riskleri azaltmak için çalışan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Future of Life Institute tarafından yayınlanan açık mektuba imzalarını attılar.

Elon Musk ve yapay zeka sektöründen bir grup ile ortak olarak imzaladığı mektupta yapay zeka konusuna değiniliyor ve olası tehlikelere karşı yapay zeka programının 6 aylığına durdurulması öneriliyor. GPT-4'ten daha güçlü AI sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesini ve bundan sonra daha dikkatli bir şekilde ilerlenmesi gerektiği belirtilen mektuba yüzlerce kişi imza attı.

İNSANLIK İÇİN BİR RİSK

Musk, geçtiğimiz günlerde tanıtılan GPT-4 yapay zeka modeline değinerek yapay zeka teknolojisinin gereğinden fazla hızlı ilerlediğini belirtilmişti. Mektupta OpenAI'nin GPT-4'ü gibi yapay zeka sistemlerinin "genel görevlerde insanlarla rekabet edebilir" hale geldiği ve insanlık ve toplum için potansiyel bir risk oluşturduğu konusunda uyarılar yer alıyor.

Elon Musk'ın imzaladığı bu mektubu OpenAI şirketinden kimsenin imzalamadığı söyleniyor. Ayrıca Mektupta yanlış bilginin yayılması, işgücü piyasasında otomasyon riski ve uygarlığın kontrolünü kaybetme olasılığına ilişkin endişelerde mektupta yer alıyor.

Elon Musk

YAPAY ZEKANIN KONTROLDEN ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Elon Musk, yapay zekaya yönelen şirketlerin kıyasıya bir mücadele içinde yoluna devam etmesi için kontrolden çıktığını düşünüyor. Musk'ın bu alanda her şirketin lider olmak için bazı tehlikeleri göz ardı edebileceği için tedirginlik yaşadığı ve bu nedenle mektubu imzaladığı söyleniyor.

İNSANLIĞIN YERİNİ ALABİLİR!

Mektupta yeni teknolojinin, insan olmayan zihinlerin eninde sonunda "sayıca üstün, akıllı, modası geçmiş ve bizim yerimizi alması" olasılığı da dahil olmak üzere çeşitli riskleri vurgulanıyor.

Yapay zeka ve gelişim

İNSAN VE YAPAY ZEKAYI AYIRT EDEBİLECEK TEKNOLOJİ ÖNERİLDİ

Açık mektupta, halihazırda piyasada bulunanlardan daha güçlü herhangi bir yapay zeka sisteminin geliştirilmesine altı ay ara verilmesi isteniyor.

Geliştiricilerden, yapay zeka şirketlerinin politikacılarla birlikte çalışmalarını isteyen mektup, düzenleyici makamların yanı sıra insanların insan ve yapay zeka yapımı içeriği ayırt etmelerine yardımcı olacak yapay zeka "filigran sistemlerine" duyulan ihtiyacını vurguluyor. Mektupta ayrıca, yapay zekan'nın neden olduğu ekonomik ve siyasi aksaklıklarla başa çıkmak için "iyi kaynaklara sahip kurumlara" ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Açık mektupta, duraklamanın genel yapay zeka gelişiminin tamamen durdurulmasından ziyade ileri teknoloji etrafındaki "tehlikeli yarıştan" bir geri adım olması gerektiği belirtildi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 18
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Elon Musk'ı sonuna kadar destekliyorum. Kısa bir zaman,4-5 yıl önce,kendisi temel yazılımcı olmayan ama yazılım bilgisi olan bir bilgisayar teknikerinin masa başında yapay zeka ile yaşadığı sıra dışı bir olay var.Sümen altı edildi,int,dergi,bülten v.s.Şu anda bile dünyanın herhangi bir sade vatandaşı olarak tüylerim korkudan diken diken oluyor. Tekniker durumu Musk'a anlatmış anlaşılan!.
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapay zeka teknolojisinin piyasaya sürülmemesi gerekir. Ancak ve ancak devletlerin ve teknoloji şirketlerinde bulunması gerekir. Yapay zeka dünyayı çözümü olmayan bir kaosa sürükleyecek. Transformers ve Terminatör filmini yaşama ihtimali var
    Cevapla
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne ''Terminatör''ü ''Turancılar''!...'Matrix''e sadece bir kaç adım kalmış!
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    dabbe bu makineler
    Cevapla
  • hami 1 yıl önce Şikayet Et
    deccal in ayak sesleri..
    Cevapla
  • Ramo 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer savaş için bir anda onlarca atom bombasını onlarca devlete atacaklar ve bunu kontrolden çıkan yapay zeka yaptı diyecekler. Terminator filminde de bu tezi savunuyorlardı. Ama yapay zekayı biraz daha allayıp pullamaları lazım. Az daha zaman var. Bu arada yapay zeka asla insan zekasını ve aklını geçemeyecek dünya ya yalan söylüyorlar.
    Cevapla
  • ramirez 1 yıl önce Şikayet Et
    masonlar kaos ortamını sever . büyük bir feleket için şartları zorluyorlar .anahtar kelime 'ordo ab chao'
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!