'Hükümet tarafından finanse ediliyor' etiketi, Twitter'ı terk ettirdi!

Elon Musk, ABD'nin bağımsız haber radyosu olan NPR'nin Twitter hesabına hükümet tarafından desteklendiğini belirten etiket eklemişti. Bunun ardından iddiayı reddeden NPR, Twitter'ı terk edeceğini duyurdu.

'Hükümet tarafından finanse ediliyor' etiketi, Twitter'ı terk ettirdi!
'Hükümet tarafından finanse ediliyor' etiketi, Twitter'ı terk ettirdi!
GİRİŞ 13.04.2023 12:57 GÜNCELLEME 13.04.2023 12:58

NPR, (National Public Radio) Twitter ve sahibi Elon Musk ile şirketin hesaplarına uyguladığı etiketler nedeniyle bir hafta süren tartışmanın ardından, platformu artık hiç kullanmayacağını açıkladı. Kuruluş, geçen hafta ana hesabına yerleştirilen "devlete bağlı medya" etiketi nedeniyle Twitter'ı eleştirdi. Twitter daha sonra metni "hükümet tarafından finanse edilen medya" olarak güncelledi.

Ancak NPR, "editoryal bağımsızlığa sahip özel, kar amacı gütmeyen bir şirket" olduğu için etiketin son halinin "yanlış ve yanıltıcı" olduğunu söyledi. Kuruluş, federal fonların 300 milyon dolarlık yıllık bütçesinin yüzde birinden daha azını oluşturduğuna dikkat çekti.

TWİTTER'A DUYULAN GÜVEN AZALIYOR

NPR CEO'su John Lansing, etiketin bir sonucu olarak, yayıncının güvenilirliğini korumak amacıyla Twitter'ı terk ettiğini söyledi. Yakın zamana kadar Twitter "devlete bağlı medya" etiketini genellikle Rusya'nın RT ve Sputnik ve Çin'in Xinhua Haber Ajansı gibi devlet tarafından işletilen kuruluşlara ayırıyordu.

Lansing, "Bu noktada Twitter'da karar alma mekanizmasına olan inancımı kaybettim" dedi. "Twitter'a tekrar güvenilip güvenilemeyeceğini anlamak için biraz zamana ihtiyacım var.

NPR şefi ayrıca kuruluşun platformu kullanmayı durdurma kararında "Twitter kültüründeki bozulmanın" da rol oynadığını söyledi.

BBC'NİN ETİKETİNİ DE DEĞİŞTİRMİŞTİ

Twitter ayrıca BBC'nin Twitter hesabına da "hükümet tarafından finanse edilen medya" etiketini uyguladı ve bu durum BBC'nin de itirazına neden oldu. Çarşamba günü BBC'ye verdiği bir mülakatta Musk, şirketin BBC etiketini "kamu tarafından finanse edilen" şeklinde değiştireceğini söyledi. 

ETİKET DEĞİŞTİRİRKEN WİKİPEDİA'DAN YARARLANIYOR

Musk, hangi kuruluşların tartışmalı etiketlere sahip olması gerektiğine nasıl karar verdiğini açıkladı. Wikipedia'nın kamu tarafından finanse edilen yayıncılar kategori sayfasına danışıyor.

Bu sayfada listelenen bazı kuruluşların Kanada'nın CBC, Japonya'nın NHK ve İngiltere'nin Channel 4 gibi Twitter hesaplarında bu tür etiketler bulunmuyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...