Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!

Bakan Mustafa Varank, İMECE ilgili açıklamasında, "İMECE uydumuzun yerlilik oranı yüzde 50 değil, yüzde 90'a ulaşmış durumda. Çünkü biz İMECE'nin içerisindeki ekipmanları da yerli ve milli olarak ürettik" ifadelerini kullandı.

Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!
Uzay alanında yerli ve milli başarı: İMECE’nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı!
GİRİŞ 18.04.2023 09:23 GÜNCELLEME 18.04.2023 09:23

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent’te, Eğitim Teknolojileri Kuluçka Merkezi’nin açılışına katıldı. Bakan Varank, animasyon ve oyun sektörünün teknoloji dünyasının en hızlı gelişen alanlarından biri olduğunu söyledi. Varank, global oyun pazarının 200 milyar Dolar, animasyon pazarının ise 400 milyar dolar ekonomik büyüklüğe ulaştığını belirtti.

Türk oyun sektörünün de son dönemde yapılan yatırımlar ve satın lmalarla dünyada ön plana çıktığını belirten Varank, “Türkiye’de oyun pazarının büyüklüğü 1.2 milyar dolara yükselirken; dijital oyuncu sayısı 42 milyona ulaştı. Sadece son beş yılda ülkemizde oyun alanında 800’e yakın startup kuruldu. Türkiye’de geliştirilen oyunlar dünyanın en çok hasılat yapan oyunları arasına girmeye başladı. Biz de yüksek teknoloji başta olmak üzere tüm alanlarda başarılı girişimlerin kurulmasını teşvik ediyoruz” diye konuştu.

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ 20 EKOSİSTEM ARASINDA YER ALACAĞIZ

Varank, açılışı yapılan merkezin, girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmeleri için finansman, eğitim, mentorluk, işbirliği gibi hizmetler sunacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Teknoloji girişimciliği alanında hizmet verecek bu kuluçka merkezinin, yeni unicorn’lar çıkarttığına hep beraber şahit olacağız, ben buna yürekten inanıyorum. Milyar dolar değerlemeye ulaşan yeni ‘turcorn’lar kazandırabilmek amacıyla ‘Turcorn 100 Programı’nı başlattık. Dünyanın en gelişmiş 20 ekosistemi arasında yer alarak 15 Turcorn ve beş decacorn çıkarmayı hedefliyoruz.”

YERLİLİK ORANI YÜZDE 50'YE ULAŞTI

Muhalefeti teknoloji vaatleri üzerinden eleştiren Varank, "Bu metne baktığınızda bırakın yeni politika ve proje önerilerini, daha ülkemizde şimdiye kadar neler yapılmış, Türkiye’nin gerçek fotoğrafı nedir bunu bile göremediklerini anlıyoruz. ‘Türkiye’nin uydu geliştirme çalışmalarını hızlandıracak, bu alandaki teknolojilerin yerlilik oranını en az yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız’ diyorlar.

Onlar söyleye dursun, biz cumartesi günü Türkiye’nin ilk metrealtı çözünürlüklü yerli ve milli yer gözlem uydusunu başarıyla uzaya fırlattık. Milli gururumuz İMECE, yörüngeye yerleşti. Şimdi 97 dakikada bir, günde 14 kez, dünyanın etrafında dönüyor. İMECE uydumuzun yerlilik oranı 50 değil, yüzde 90’a ulaşmış durumda. Çünkü biz İMECE’nin içerisindeki ekipmanlarını da yerli ve milli olarak ürettik" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza