Siber vatan korunacak... Seçim günü için her türlü senaryo çalışıldı!

Ankara'da düzenlenecek zirvede, Hibrit Savaş yöntemleri ve bu yöntemlere karşı mücadele konuları tartışılacak. Bu yöntemler arasında siber savaş, yalan haberler, diplomasi, hukuk ve dış seçim müdahaleleri gibi farklı stratejiler yer alıyor.

GİRİŞ 18.04.2023 15:32 GÜNCELLEME 18.04.2023 15:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) 7. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi toplanacak. Bu yılki teması "Siber tehditler ve hibrit savaş 2.0" olacak zirvede, seçimin siber güvenliği için yapılacak çalışmalar masaya yatırılacak. Zirvede Siber Vatan'da yurt içinden veya dışından seçimlere karşı gerçekleşebilecek dijital manipülatif eylemlerin önlenmesine ilişkin öneriler görüşülecek.

26 Nisan'da yapılacak zirveye Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un da katılımı beklenirken, zirvede Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da yer alacak.

KRİTİK VERİLERİN KORUNMASI MASADA OLACAK

Zirvede Milli Savunma Bakanlığı Muharebe ve Bilgi Sistem Daire Başkanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Siber Savunma Komutanlığı başta olmak üzere, kamu kurumlarının ilgili birim yetkilileri, bilişim ve siber güvenlik uzmanları, hukukçular ve akademisyenler de yer alacak.

Toplantıda, alanında uzman 20 kişi sunum yapacak. Üç ana bölümden oluşacak zirvede, seçim eksenli olarak "Bulut teknolojilerinde ve siber dünyada veri güvenliği ve kritik kurumsal verilerin korunması", "En yaygın siber tehditler ve hibrit savaşa karşı alınması gereken önlemler", "Hibrit savaşta siber sistemler ve uzay (uydu) sistemleri etkileşimi", "Hibrit savaşlar ile devlet destekli siber savaş ve gözetleme için siber savunma ve siber saldırı araçları, teknolojileri ve metotları", "saldırı ve savunma bakış açılarıyla siber güvenlikte yapay zekânın ve makine öğrenmesinin kullanımı ve yeni gelişmeler" gibi özel oturumlar yapılacak.

EN GÜNCEL DONANIM VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLDİ

Türkiye'de seçimlerin siber saldırılara karşı savunmasını artırmak amacıyla son yıllarda ciddi adımlar atıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan projeyle Havelsan, Yüksek Seçim Kurulu'na Ocak 2022'de yeni bir veri merkezi yaptı.

Gelinen aşamada yeni merkez, siber güvenlik açısından en güncel donanım ve teknolojiyle geliştirildi. Hazırlanan siber güvenlik altyapısı ile seçim verilerinin elektronik ortamlarda güvenli ve hatasız şekilde saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğünün bozulmaması, izinsiz erişimlerden korunması için güçlü ve güvenli bir bilgi işleme platformu oluşturuldu.

SEÇİM GÜNÜ SİBER VATANIN GÜVENLİĞİ SAĞLANACAK!

Seçim güvenliği için muhtemel her türlü senaryoyu çalışarak tüm alanlarda tedbirler almayı sürdüren yetkililer, seçim güvenliğinin herhangi bir siber saldırı ile baltalanması ihtimaline karşı da tedbirler aldı. Güçlü bir siber güvenlik altyapısı tesis edilmediği takdirde seçim sırasında seçmen kayıt teknolojileri, oylama, oy sayma teknolojileri, sonuç iletim ve toplama teknolojileri, sonuçların yayınlanması için web siteleri ve diğer çevrimiçi seçimle ilgili hizmetler, kurumsal ve özel e-posta hesapları ve iletişim sistemlerinin hedef olabileceği ihtimali değerlendirildi.

Bu kapsamda, Yüksek Seçim Kurulu için seçim bölgelerinden gelen verinin bütünlüğünün bozulmaması, zaman damgası ile inkar edilemez hale getirilmiş olması, gizli verinin dışarı sızmadan iletilmesi, bilginin verinin eksik iletilmemesi büyük önem taşıyacak.

KAYNAK: SABAH
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçim öncesi turizm askıya alınmalı. Ajanlar turist kılığında münafıklar Türk Müslüman kimliğinde cirit atar denge bozulur.
    Cevapla
  • derin devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    seçimler artık bilgisayarı kuvvetli olan kazanıyor
    Cevapla
  • Cemşit 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle
    Cevapla
  • derin devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    ne önlem alması yahu. kimin kazanacağına karar verilmiş. bunu sağlamak için alt yapı hazırlanıyor. bu iş almanya'da Fransa'da Amerika'da Rusya'da böyle oluyor. Siz Trump nasıl kazandı sanıyorsunuz. Putin'in desteğiyle kazandı. Derin Amerika çok bozuldu 100 rus hekeri sınır dışı yaptı. hatırlatırım. açın gazetelere bakın. Yoksa Trump kazanamayacaktı.
    Cevapla
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp liler kendileri gibi hakimleri kanunen devlet memuru olması gereken sandık başkanlıklarına kendi adamlarını atamaya zorluyor. Ak parti il başkanlıkları sandık başkanı atamalarını takip edip devlet memuru olmayan atamalara itiraz etmeli
    Cevapla
  • Karanlık Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen siber önlem alıyorsun,ama oy pusulası mühürsuz, elektrik kesildi oy gitti, muhalif sandık görevlisi almıyor gibi dedikodu üretiyor. Adam cehalet dönemi kalma usulle iş yapıyor. Dikkat.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi