Uzay tabanlı ilk sesli arama yapıldı... İlk arama iki ülke arasında gerçekleşti!

Uydu üreticisi standart akıllı telefonları kullanarak ilk kez 'uzay tabanlı sesli arama' yaptı. Sesli arama, AST SpaceMobile teknolojisi kullanılarak ABD'nin Teksas eyaletinden Japonya'ya gerçekleştirildi.

Uzay tabanlı ilk sesli arama yapıldı... İlk arama iki ülke arasında gerçekleşti!
Uzay tabanlı ilk sesli arama yapıldı... İlk arama iki ülke arasında gerçekleşti!
GİRİŞ 27.04.2023 16:30 GÜNCELLEME 27.04.2023 16:41

AST SpaceMobile aramayı Midland, Teksas'taki tesislerinden AT&T'nin hücresel ağını ve bir Samsung Galaxy S22 akıllı telefonu kullanarak gerçekleştirdi. Aramanın alıcı ağı ise AST'nin BlueWalker3 (BW3) uydusu aracılığıyla Japonya merkezli Rakuten oldu.

UZAY TABANLI İLK SESLİ ARAMA BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ

AT&T, Rakuten ve Vodafone'dan mühendisler, AST'nin sistem ve mimarisinin doğrulanmasında önemli bir adım olan ilk çağrının hazırlanmasına ve test edilmesine katıldılar.

Sesli aramanın yanı sıra AST SpaceMobile mühendisleri çeşitli akıllı telefonlar ve cihazlar kullanarak ilk uyumluluk testlerini de gerçekleştirdi. Bu testlerde akıllı telefonlar, uydu tabanlı bağlantı sağlamak için çok önemli bir adım olan Abone Tanımlama Modülü veya SIM ve ağ bilgilerini doğrudan BW3 uydusuyla başarılı bir şekilde değiştirdi.

AST, ses hizmetlerinin yanı sıra 2G, 3G, 4G LTE ve 5G teknolojilerinde uzay tabanlı hücresel geniş bant sunmayı da planlıyor ve bu hizmetleri destekleyebileceğini doğrulamak için yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı sinyal gücünü test etti.

TÜM AKILLI TELEFONLAR ÜZERİNDEN KULLANILABİLECEK

Geçtiğimiz yıl Apple, en yeni iPhone'unun hücresel ağlar kullanılamadığında acil durum hizmetlerine bağlanmak için uydu iletişimini kullanabileceğini duyurdu. Ancak bundan farklı olarak AST SpaceMobile'ın teknolojisi bu hizmeti tüm akıllı telefonlarda ve her zaman sağlıyor.

Şirketin halihazırda dünya çapında iki milyardan fazla müşterisi olan mobil şebeke operatörleriyle mevcut anlaşmaları bulunuyor. Dahası, bu hizmetleri kara tabanlı hücresel ağlara erişimi çok az olan ya da hiç olmayan gelişmekte olan ülkelerde de sağlayabilirler.

Gelişmiş ülkelerde yaşayanlar için, mevcut akıllı telefonlara yönelik uydu bağlantısının ekstra bir maliyetle mi geleceği yoksa mevcut planlara mı dahil edileceği belli değil. Şimdi mobil şebeke operatörlerinin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini görmek için bekleyeceğiz ama SpaceX'in bu konuda elini güçlendireceği kesin olarak görülüyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Müsavat Dervişoğlu dönemi İYİ Parti'ye iyi gelecek mi?