Yerli ve milli uçaklar, yerli motorla uçuyor... Sıfırdan başlanıp rekor sürede tamamlandı!

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, yerli uçakların yerli motorla uçtuğunu belirterek, şu anda yerli motor ile uçan Anka, Aksungur ve Kargı var. Bayraktar TB3, bir aya kalmaz bu listeye ekleneceğini söyledi.

GİRİŞ 28.04.2023 11:43 GÜNCELLEME 28.04.2023 14:28
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Şu anda yerli motor ile uçan Anka, Aksungur ve Kargı var. Bayraktar TB3, bir aya kalmaz listeye eklenecek." dedi.

TUSAŞ ANKA-3

SAVUNMA TEKNOLOJİSİNDE YERLİ VE MİLLİ GÜCÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Akşit, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kapılarını açan TEKNOFEST'te, yerli motorun kullanımında gelinen son aşama ile ilgili bilgi verdi.

Motorun en kritik teknoloji olduğunun altını çizen Akşit, şöyle konuştu:

"Uçakta yazılımı size vermezler. Bir de motorun içindeki sıcak bölge kısmı var. Onu kesinlikle vermezler. Çünkü ciddi bir kısmı yüksek teknoloji gerektiren ve dünyada bir elin parmağını geçmeyecek sayıda ülkelerin baş edebildiği şeyler bunlar. O yüzden mesela Altay Tankı'nda ve fırtına obüslerinde başımıza geldi.

Devlet olarak Azerbaycan'a vermek istedik ama motor konusunda sıkıntı oldu. Üretici firma izin vermedi. Bunları belli lisans altında alıp kullanıyorsunuz o lisansın kapsamı neyse onun dışına uluslararası anlaşmalar gereği çıkamıyorsunuz. O yüzden bu teknolojileri kendimizin geliştirmesi çok önemli."

 Yunan medyası Türkiye'nin yeni silahı için uyardı 'Ciddi bir güç çarpanı' Yunan medyası Türkiye'nin yeni silahı için uyardı "Ciddi bir güç çarpanı"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE BİRLİKTE SAVUNMA SANAYİİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Akşit, 2000'li yıllardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve gelmesiyle devletin, politika olarak savunma sanayisine çok ciddi önem vermeye başladığını belirterek, "Bu işlere çok ciddi bütçe ayırmaya başlandı. Bu verdiği destek uzun süre aksamadan devam etti.

TÜRKİYE YÜZ MİLYONLARCA DOLAR YATIRDI

Bu önemli. Eskiden bana 'Biz bunları Türkiye'de yapamaz mıyız?' deniyordu. Ben de 'yapabiliriz ama uzun süreli ve ciddi miktarda devlet desteği gerekiyor' diyordum. Yani ciddi miktarda destek gerekiyor. Burada 3-5 milyon doları konuşmuyoruz. Burada yüzlerce milyon dolarları konuşuyoruz." dedi.

İlk etapta 2013'ün sonu itibarıyla TEI'nin genel müdürü olarak milli motorları geliştirmek ana hedefiyle göreve geldiğini anlatan Akşit, "İlk yaptığımız motor aslında pistonlu motorlardı. Çok dillendirmiyoruz. Yani aslında ilk motorumuzu birkaç yıl içinde verdik. Şu anda da gökyüzünde 50 bin saati geçti." dedi.

ABD medyasından TCG Anadolu itirafı: Havacılık tarihinde yeni bir sayfa açtı!ABD medyasından TCG Anadolu itirafı: Havacılık tarihinde yeni bir sayfa açtı!

TUSAŞ tarafından üretilen yerli motorların test aşaması

SIFIRDAN BAŞLANIP REKOR SÜREDE TAMAMLANDI!

Akşit, TB3'ün üstünde de kendi motorları olduğunun altını çizerek, "Rekor sayılabilecek bir hızda 6 yıl 2 hafta da ilk motorumuz olan TS 1400'ü uçurduk. Örnek olsun diye söylüyorum şu anda kullanılan ithal motor bin 373 beygir gücünde.

Bu motorun ilk uçuşu proje başlangıcından bu yana 8 yıl. Fransızların bir motoru var yine bu sınıfta sayılıyor onun da proje başlangıçlarının ilk uçuşu 9 yıl. Biz sıfırdan yapıyoruz ve 6 yılda uçurduk." değerlendirmesinde bulundu.

Gökbey'in üzerinde yer alan yerli motorla ilgili konuşan Akşit, "Yani şu anda artık bayramdan hemen önce uçtuk. Hatta bazen soruyorlar 'iki motor da TEI'nin motoru muydu?' diye. Evet özellikle helikopterde iki motorun da aynı olması gerekiyor. Bunlar birbiriyle haberleşiyorlar. Motorların birisinde herhangi bir sıkıntı olduğunda diğer motorun yüzde 110, yüzde 120 anormal güç seviyesine çıkarak inişi yavaşlatması gerekiyor." ifadesini kullandı.

TUSAŞ, yerli savaş jetlerini TEKNOFEST İstanbul'da sergileyecekTUSAŞ, yerli savaş jetlerini TEKNOFEST İstanbul'da sergileyecek

Baykar'ın BAYRAKTAR TB3 başarısı | Haber7.com

UÇAK MOTORLARINDA YERLİ VE MİLLİ BAŞARI

Akşit, yerli motorun bazı yerli uçaklarda da kullanılmaya başlandığını anlatarak, "Şu anda yerli motor ile uçan Anka, Aksungur ve Kargı var. Bayraktar TB3, bir aya kalmaz listeye eklenecek. Daha önce teslim ettiğimiz İHA motorumuz var. T700 yerli Sikorsky'lerin motorlarını da biz üretiyoruz. O motorlar envantere girdi ve jandarmamız kullanıyor." diye konuştu.

YERLİ MOTORLARDA İHRACAT DÖNEMİ BAŞLIYOR

Motor ihracatı ile ilgili de konuşan Akşit, şunları söyledi:

"Bizim birinci önceliğimiz devletimizin ihtiyacını karşılamak. Şu anda zaten daha yeni yeni geliştirdiğimiz ve kapasitemizin de sınırlı olduğu için devletin ihtiyacını yetiştirmemiz lazım.

Gökbey ile ilgili siparişler var. Onları yetiştirmemiz lazım. Ama motorlara talep var; bize soruyorlar. PD170'de seri imalatı belli bir seviyeye getirdik. Yakın bir zamanda Asya'da teknolojisi ciddi gelişmiş bir ülkeye sattığımızı inşallah duyarsınız. Şu anda son pazarlıkları yapıyoruz."

BAYRAKTAR TB3'ün özellikleri

KAYNAK: AA, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 44
  • Tufan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıymetli Mahmut Akşit hocam seni Allah için seviyoruz.Ancak motor yüzünden pakistana satamadığımız T129 lara şimdiye kadar 1000 defa ts1400 entegrasyonu yapılırdı bilmediğimiz ne varda bu yapılamıyor? Hocam MMU motoru konusunda da çok endişeliyiz! Altay tankı güç grubunda çektiğimiz sıkıntılar ortada iken …Hala resmi olarak mmu motorunun bir sahibi yok! Kim yada kimler yapacak?
    Cevapla
  • Kara cahil 1 yıl önce Şikayet Et
    A planını tamamlamak üzereyiz. Nedir a planı. Önce bize ambargo uygulayıp vermedikleri motorları, teknolojileri, siha ve iha larla diğerlerini uretmekti. Şimdi sırada B planı var. B planı nedir derseniz, bize verilmeyen ama kendi urettigimiz teknolojilerle dünya lideri olmak. Yani kendi başarımızın kat kat üstüne çıkmak. Sonrada C,D ve E planları gelecek. Hayal ötesi şeyler.
    Cevapla
  • MEHMET ALTAY 1 yıl önce Şikayet Et
    hay MAAAAAAAAŞŞŞŞŞAAAAAAAALLLLLLLLLLLAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHH...NAZAR değmez İNŞAALLAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH.....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    canabi Allah yardım etsin yapanlara yaptiranlardan Allah razı olsun
    Cevapla
  • Ayarcı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Allah CC hamd ve şükrediyorum bu günleride gördüm... yerli piston ve jet motorunu ÜRETİYORUZ...MAAŞALLAH...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Antony Blinken'a büyük şok! Canlı yayında haykırdı: Gazze kasabı
Akıncı'nın İran'daki rotası gündem olmuştu! Haber7 'Tebriz' detayını ortaya çıkardı