Türkiye ile Ukrayna'dan ortak çalışma: KAAN jet uçağı motorunda işbirliği yapılacak!

İstikbalin Yüzyılı törenine katılan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Milli Muharip Uçak KAAN projesinde de iş birliği yapıldığını açıkladı. İşbirliğinin detayları henüz açıklanmadı.

Türkiye ile Ukrayna'dan ortak çalışma: KAAN jet uçağı motorunda işbirliği yapılacak!
Türkiye ile Ukrayna'dan ortak çalışma: KAAN jet uçağı motorunda işbirliği yapılacak!
GİRİŞ 02.05.2023 17:25 GÜNCELLEME 02.05.2023 17:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara’da TUSAŞ’ın tesislerinde düzenlen “İstikbalin Yüzyılı” tanıtım programına katılan yabancı temsilciler arasında yer aldı. Etkinlikten sonra açıklama yapan Büyükelçi Bodnar, “Türkiye dünyanın önde gelen havacılık güçleri arasında yerini almıştır.” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ BÜYÜYOR

Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayii iş birliklerine de dikkat çeken Büyükelçi Bodnar halihazırda AKINCI TİHA, ATAK-2 ve ANKA-3 projelerindeki iş birliğine dikkat çekti. Ayrıca Bayraktar KIZILELMA projesinde de Ukrayna ile motor konusunda iş birliği yapılıyor.

Büyükelçi ayrıca Milli Muharip Uçak KAAN projesinde de iş birliği yapıldığını açıkladı. Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre ise bahse konu iş birliğinin kapsamı diğer projelerdeki iş birlikleri ile benzerlik göstermektedir. Ukrayna ile KAAN jet uçağının motoruna yönelik yapılan iş birliğinin detayları ise bilinmiyor.

27 OCAK'TA TUSAŞ'A TESLİM EDİLMİŞTİ

ATAK-2 Program kapsamında, Ukraynalı Motor Sich tarafından üretilen iki adet TV3-117VMA-SBM1V-01T Turboşaft Motoru 27 Ocak 2023 tarihinde TUSAŞ’a teslim edilmişti. Bu kapsamda motorların helikoptere entegrasyonu ile çeşitli yer testlerinin icra edilmiş ve akabinde ilk uçuş gerçekleştirilmişti.

Yine TUSAŞ tarafından yürütülen ANKA-3 delta kanat insansız uçak sisteminde de Ukrayna’dan tedarik edilen motorlar ilk etapta kullanılacak. Bu bağlamda 7 ton sınıfında olacak ANKA-3’te ilk etapta AI-322 veya muadili bir turbofan motorun kullanılacağı değerlendirilmektedir.

KIZILELMA İÇİN DE SÖZLEŞME İMZALANMIŞTI

Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen Bayraktar KIZILELMA’da da Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-25TLT ve AI-322F turbofan motorların kullanılması planlanıyor.

Farklı gereksinimlere yönelik 1 adet AI-25TLT, AI-322F veya 2 adet AI-322F olmak üzere 3 farklı güç grubu opsiyonu bulunuyor. KIZILELMA için Motor tedarikine ilişkin geçtiğimiz dönemde Ukrayna ile sözleşme imzalanmıştı.

KAYNAK: DEFENCETURK, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • afacan 11 ay önce Şikayet Et
    bir ucak motor yada teknik bir sey yap bir yilda sattigin sogan papates den daha cok kazanirin tabi tarim bitsin demiyorum onlar olacak sadece zengin olmak nasil olur onun icin ørnek verdim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü