Türk savunma sanayiinden çılgın proje: GHOST ile 2050’lere hazırlanıyoruz!

ASELSAN başta olmak üzere TÜBİTAK, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN ve STM'nin katılımıyla Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler (GHOST) Çalıştayı düzenlendi. GHOST ile Türk savunma sanayii, 2050’lere hazırlanıyor.

GİRİŞ 04.05.2023 17:52 GÜNCELLEME 04.05.2023 17:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda yeni teknolojilerin ortaya çıkarılması amacıyla Geleceğin Harekat Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler (GHOST) Çalıştayı dün Ankara'da gerçekleştirildi.

TÜRK SAVUNMA SANAYİİNİN ÖNDE GELENLERİ BİR ARADA

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ankara Merkez Orduevi'nde gerçekleştirilen çalıştaya, SSB Başkanı İsmail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ile firmalar, araştırma enstitüleri ve üniversite temsilcileri katıldı.

Açıklamada çalıştayda yaptığı konuşmasına yer verilen SSB Başkanı Demir, GHOST’u Türk savunma sanayinin ufkunun ulaştığı noktayı göstermesi açısından önemli gördüğünü belirterek, "Üniversitelere ve sektörümüze burada önemli görevler düşüyor. Çok geniş bir işbirliği ortamı oluşturmalıyız. Çalıştay Türkiye Yüzyılı vizyonuna büyük katkı sunacak. Bize geniş bir vizyon sunacağına inandığım bu projenin geniş bir yol haritasıyla devamının gelmesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

HAYALLER GERÇEĞE DÖNÜŞECEK

SSB koordinasyonunda, ASELSAN başta olmak üzere TÜBİTAK, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN ve STM'nin katılımlarıyla geleceğin harekat ortamının resmini çizerek, yeni teknolojilerin ortaya çıkarılması amacıyla düzenlenen çalıştay kapsamında yarışma çağrısı açıldı.

Yarışmaya Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, savunma sanayi firmaları çalışanları ve araştırma üniversitelerinde görev alan akademisyenler katılabilecek. Yarışmayla Türk savunma sanayi için hayal edilen konseptlerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

EN İYİ KONSEPTLER, SİMİLASYONLARLA ZENGİNLEŞTİRİLECEK

Başvurular 12 Haziran'a kadar sürecek, yarışmanın ilk aşama sonuçları temmuz ayı içerisinde açıklanacak. İkinci aşamaya geçmeye hak kazanan kurgu sahiplerine eğitim verilecek ve tekrar senaryolarını gözden geçirmeleri için fırsat verilecek. İkinci aşama sonuçlarıysa eylül ayında yapılacak olan ödül töreni ile açıklanacak. En iyi altı kurguya ödüller verilecek.

Bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanan çalıştay kapsamında kasım ayı içerisinde en iyi kurgulardan konseptlerin belirleneceği, bu konseptlerin çoklu parametreli simülasyonlarla zenginleştirilerek teknoloji konularının çıkarılacağı teknoloji belirleme çalışmaları gerçekleştirilecek.

YERLİ TEKNOLOJİLER İLE GELECEĞİN SAVAŞLARINA HAZIRLIK

"Gelecek şimdi başlar" temasıyla gerçekleştirilecek GHOST ile ayrıca geleceğin harekat ortamının hayal edildiği kurgulardan, oyun değiştirici konseptlere, çığır açıcı yeni teknolojilere, oyun değiştirici ürünlere ve sahada taktik üstünlüğe ulaşılması hedefleniyor. Böylece Türk savunma sanayi için 2050 sonrasındaki harekat ortamına ışık tutacak kurgular ve konseptler oluşturulacak.

GHOST ile son günlerde TCG Anadolu, Hürjet, Kaan, Kızılelma gibi milli ürünlerle dünya markası haline gelen Türk savunma sanayi ekosisteminin çığır açıcı teknoloji sahipliği ile oyun kurucu olarak geleceğe hazır hale getirilmesi de amaçlanıyor.

KAYNAK: AA, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6
  • İhsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yolunuz açık olsun Rabbim ayağınıza taş degdirmesin
    Cevapla
  • Öngörü 1 yıl önce Şikayet Et
    Savunmanın ihtiyaç duyduğu geleceğin modern yöntemlerini ve teknolojilerini bilimsel güncel yöntem ve malzemelerini araştırabilen savunma ekipmanlarını üretebilecek ileri düzey akademik Savunma bakanlığına ilaveten Savunma Teknolojileri üniversitesi kurulmalı.....
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayalini bile kuramadigimiz bu yapıyı Apo'nun heykelini dikeceklerle ittifak yapanlara mi teslim edeceğiz? Milletimin gözünü aç, yardım et Allah'ım!!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah allah devletimizi korusun nereden nereye geldik allah razı olsun reisden
    Cevapla
  • Levent 15 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Çalıştay 'ların devamı Türk Devletlerinin katılımıyla da zenginlik kazanmalı.
    Cevapla
  • Hakkıan 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamsın levent Boşuna levent deyilsin Aslanın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiyatını duyanlar inanamadı! Piyasayı karıştıracak SUV
The Telegraph yazdı: Vladimir Putin'e büyük şok!