Yüksek fiyatlar nedeniyle dava açıldı... Apple'ın itiraz dilekçesi reddedildi!

ABD mahkemesi, Apple ve Amazon'un iPhone ve iPad fiyatlarındaki yükseklik konusunda tüketici davasıyla yüzleşmesi gerektiğine hükmetti.

Yüksek fiyatlar nedeniyle dava açıldı... Apple'ın itiraz dilekçesi reddedildi!
Yüksek fiyatlar nedeniyle dava açıldı... Apple'ın itiraz dilekçesi reddedildi!
GİRİŞ 10.06.2023 15:37 GÜNCELLEME 10.06.2023 15:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Seattle'daki bir federal yargıç Perşembe günü Apple ve Amazon'un ABD mahkemesinde, Amazon'un platformunda satılan iPhone ve iPad'lerin fiyatını yapay olarak şişirmek için komplo kurmakla suçlandıkları bir tüketici antitröst davasıyla yüzleşmeleri gerektiğine karar verdi.

APPLE AVUKATLARI KARARIN REDDİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ

ABD Bölge Yargıcı John Coughenour kararında, Apple ve Amazon'un olası toplu davayı çeşitli yasal gerekçelerle reddetme tekliflerini reddetti.

Coughenour, antitröst davalarında temel bir konu olan ilgili pazarın "geçerliliğinin" jüri için bir soru olduğunu söyledi.

Kasım ayında açılan dava, Amazon'un çevrimiçi fiyat uygulamalarına meydan okuyan çeşitli özel ve resmi davalar arasında yer alıyor. Coughenour'un kararı, davanın kanıt toplama ve diğer ön duruşma süreçlerine doğru ilerleyeceği anlamına geldiği belirtildi.

Buna karşılık olarak Apple ve Amazon'un avukatları ve şirketlerin temsilcileri Cuma günü yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Fotoğraf: Carlos Barria

KARARI TÜKETİCİLER İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM OLARAK GÖRDÜ

Davacıların avukatlarından Steve Berman, mahkemenin kararını "Apple telefon ve iPad tüketicileri için büyük bir kazanım" olarak nitelendirdi.

Reuters'in haberine göre, davacıların Ocak 2019'dan itibaren Amazon'dan yeni iPhone ve iPad satın alan ABD'de ikamet eden kişiler olduğu söylendi.  Davacılar Apple ve Amazon arasında o yıl yürürlüğe giren bir anlaşmanın, antitröst hükümlerini ihlal ederek rekabetçi satıcıların sayısını kısıtladığını iddia ettiler.

Davaya göre 2018 yılında Amazon'da yaklaşık 600 üçüncü taraf Apple satıcısı bulunuyordu. Davanın iddiasına göre Apple, Amazon'un kendi pazarındaki Apple satıcılarının sayısını azaltması halinde Amazon'a ürünlerinde indirim yapmayı kabul etti.

Apple, Amazon ile yaptığı anlaşmanın, e-ticaret platformunda satılan sahte Apple ürünlerinin en aza indirilmesine yardımcı olmak için yetkili satıcıların sayısını sınırladığını savundu.

APPLE VE AMAZON ARASINDAKİ ANLAŞMANIN DA ELE ALINACAĞI BELİRTİLDİ

Apple'ın avukatları bir mahkeme dosyasında anlaşmayı "olağan" olarak nitelendirdi ve "Yüksek Mahkeme ve Dokuzuncu Daire bu tür anlaşmaların rekabeti arttırıcı ve yasal olduğunu rutin olarak kabul etmiştir" dedi.

Seattle'daki yargıç, Apple ve Amazon arasındaki anlaşmanın "karşıt" motivasyonlarının davanın ilerleyen aşamalarında ele alınacağını söyledi.

Apple ikinci çeyrekte 94,8 milyar dolar satış kaydetti ve Amazon en son üç aylık kazanç raporunda 127,4 milyar dolar bildirdi.

Şikayet dilekçesinde belirtilmemiş üç kat tazminat ve diğer yardımların talep edildiği belirtildi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Ertuğrul Gazi 10 ay önce Şikayet Et
    El kadar ürüne binlerce lira veriliyor sonra açız.
    Cevapla
  • temel 10 ay önce Şikayet Et
    kardesim gidin bir suru marka var onu alin ben cin mali aliyorum ve cok iyi tabi her markasi model iyi dersem yalan olur da iyi model var yada baska marka
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak