Uzayda rekabet büyüyor... Çin, ulusal rekorunu kırdı!

Çin, tek görevde 41 uyduyu uzaya fırlatarak yeni bir rekor Kırdı. Bu görevin, Long March roket serisinin 476. uçuş görevi olduğu belirtiliyor.

Uzayda rekabet büyüyor... Çin, ulusal rekorunu kırdı!
Uzayda rekabet büyüyor... Çin, ulusal rekorunu kırdı!
GİRİŞ 16.06.2023 09:16 GÜNCELLEME 16.06.2023 09:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin Perşembe günü Long March 2D roketini 41 uyduyla birlikte fırlatarak tek bir görevde uzaya en fazla uydu gönderme konusunda yeni bir ulusal rekor kırdı.

Çin haber ajansı ayrıca roketin Shanxi eyaletindeki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'nden yerel saatle 13.30'da fırlatıldığını belirtti.

ON YIL İÇİNDE AY'A ASTRONOT GÖNDERMEK İSTİYOR

Çin'in yörüngedeki uzay istasyonu için üç kişilik bir mürettebat fırlatmasından haftalar sonra gerçekleşen bu uçuşun amacı on yıl bitmeden Ay'a astronot göndermek. Bu görev ise, Long March roket serisinin 476. uçuş göreviydi.

Uydular temel olarak ticari uzaktan algılama hizmetleri ve ilgili teknoloji doğrulaması sağlayacak. Bu uyduların büyük bir kısmı (36 adet) Çin'in kendi geliştirdiği ilk ticari uzaktan algılama uydu sistemi olan Jilin-1 serisine ait.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Perşembe günkü fırlatmanın ardından Jilin-1 uydularının sayısı 108'e yükseldi ve Çin'in 100'den fazla uzaktan algılama uydusundan oluşan ilk ticari takımyıldızı oluşturuldu.

Çin, 420 kilogram ağırlığındaki ilk Jilin-1 uydusunu 2015 yılında fırlatmıştı. Ancak ülke son sekiz yılda ağırlığı sadece 22 kilograma düşürdüğünü iddia ediyor.

UZAYDA ABD, ÇİN VE RUSYA SAVAŞI

Çin'in uzay sektöründeki hızlı ilerleyişi, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerle dünya dışı bir rekabete yol açtı. Bloomberg'in bu ayın başlarında yayınladığı bir rapora göre ABD Uzay Kuvvetleri, yörüngedeki nesneleri etkisiz hale getirebilecek ya da onlara zarar verebilecek Çin ya da Rus uzay araçlarını takip etmek üzere kendi uydu takımyıldızını fırlatmaya hazırlanıyor.

Bloomberg'in haberine göre, kod adı 'Silent Barker' olan proje kapsamında uydular Dünya'nın yaklaşık 22,000 mil (35,400 kilometre) yukarısına ve jeosenkron yörünge olarak bilinen aynı hızda dönecek şekilde yerleştirilecek.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Çin devleti sahip olduğu son teknılojisiyle Ay’a ancak 10 sene içinde gidebilecekken Anerika bilmem kaçyıl önce gittiğini iddia etti. Tabiikş yersen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi