Gelecekte giysileriniz kendi kendini onarabilir!

Bilim insanları, eskimiş ve hazar görmüş kıyafetlerin kendi kendini onarabilmesini sağlayan bir 'Ganoderma lucidum' adında bir mantar keşfettiler. Yapılan testler sonucunda hasarlı malzemenin eskisi kadar dayanıklı hale geldiği görüldü.

Gelecekte giysileriniz kendi kendini onarabilir!
Gelecekte giysileriniz kendi kendini onarabilir!
GİRİŞ 20.06.2023 15:57 GÜNCELLEME 20.06.2023 16:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi'nden bir ekip, birçok mantar tarafından üretilen ince, kök benzeri ipliklerin potansiyel olarak biyolojik olarak parçalanabilen, giyilebilir ve aynı zamanda kendini onarabilen bir malzeme olarak kullanılabileceğini keşfetti.

Araştırmacılar testlerinde, birlikte miselyum adı verilen bir yapıya dönüşen ve hif olarak bilinen dallanma filamentlerinden bir deri üreten Ganoderma lucidum mantarına odaklandılar.

Fotoğraf: Kichigin

BİR DERİNİN BÜYÜMESİNİ SAĞLADI

Science Alert haber kaynağının aktardığı bilgiler doğrultusunda, araştırmacılar yayınladıkları makalede, "Sonuçlar, miselyum materyallerinin kuru ve oligotrofik ortamlarda hayatta kalabileceğini ve iki günlük bir iyileşme döneminden sonra minimum müdahale ile kendi kendini iyileştirmenin mümkün olduğunu göstermektedir" diye yazıyor.

Bir sıvı içinde misel, klamidospor, karbonhidrat, protein ve diğer besin maddelerinin karışımını içeren yeni bir yaklaşım, çıkarılıp kurutulabilen bir derinin büyümesini teşvik etti. Sonuçlar şu anda bir giysiye dönüştürülemeyecek kadar yeni olarak görülüyor ancak araştırmacılar gelecekteki yeniliklerin, muhtemelen katmanları birleştirerek veya gliserol içinde plastikleştirerek daha sert bir cilde dönüşebileceğinden eminler.

Malzeme birkaç gün içinde kendini onarabildi

ONARILAN MALZEME ESKİSİ KADAR DAYANIKLI OLDU

Malzeme üzerinde yapılan testler, yetiştirildiği koşullara benzer koşullara yerleştirilmesi halinde, üzerinde açılan delikleri gerçekten de değiştirebildiğini gösterdi. Malzeme eskisi kadar güçlüydü, ancak deliklerin nerede olduğunu görmek hala mümkündü.

Araştırmacılar, "Bu rejeneratif miselyum malzemesinin mikro ve makro kusurları iyileştirme yeteneği, mobilya, otomotiv koltukları ve moda giysiler gibi deri eşyaların değiştirilmesinde benzersiz ürün uygulamaları için ilginç gelecek beklentileri oluşturuyor" diye yazıyor.

Ekip ayrıca içinde klamidospor bulunmayan Pleurotus ostreatus mantarı ile de bazı çalışmalar yaptı. Bu mantarın aynı şekilde kendi kendini iyileştirememesi, malzemeye yenilenme kabiliyetini verenin klamidosporlar olduğunu gösterdi.

İYİLEŞME SÜRECİ ZAMANLA HIZLANDIRILABİLİR

Uzmanlar, mantardan yapılmış giysiler giyebilmeniz için önünüzde uzun bir yol olduğunu belirtiyor. Uzmanlar ayrıca malzemenin büyüme ve iyileşme süreçlerinin gerçekleşmesinin birkaç gün sürdüğünü, bunun da zaman içinde hızlandırılabilecek bir şey olduğunu belirtiyor.

Ancak araştırmacıların mühendislik ürünü canlı malzemeler ya da ELM'ler olarak adlandırdıkları malzemeler için ilginç zamanlar bunlar: İçlerindeki canlı hücreler sayesinde çevrelerine uyum sağlayabiliyorlar ve her türlü şekilde değiştirilebiliyorlar.

Araştırmacılar, "Tamamen mantar hücrelerinden oluşan tasarlanmış canlı malzemeler, kendi kendine montaj, algılama ve kendi kendini iyileştirme gibi işlevsel özellikleri nedeniyle önemli bir potansiyel sunuyor" diye yazıyor.

Araştırma Advanced Functional Materials dergisinde yayımlandı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • siyasi 81 10 ay önce Şikayet Et
    Hadi inşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK elebaşı istedi, ilk ses onlardan geldi!
Beşiktaş’taki feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı: Uçarak karşı yöne geçmiş