ABD-Çin arasında çip gerilimi sürüyor: İntel'den İsrail'e rekor yatırım!

ABD-Çin yonga savaşı şiddetlenirken, Intel'in 25 milyar dolarlık İsrail hamlesi yaptığı belirtildi. Şirket kısa bir süre içerisinde İsrail'de çip üretimi için harekete geçecek. Bu gelişme İsrail'deki en büyük yabancı yatırım olacak.

ABD-Çin arasında çip gerilimi sürüyor: İntel'den İsrail'e rekor yatırım!
ABD-Çin arasında çip gerilimi sürüyor: İntel'den İsrail'e rekor yatırım!
GİRİŞ 21.06.2023 10:14 GÜNCELLEME 21.06.2023 10:16

Çip üreticisinin Polonya'da yeni bir tesis açacağını duyurmasından birkaç gün sonra, İsrail hükümeti Pazar günü Intel'nin ülkede yarı iletken üretimi için 25 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı; 

Yaşanan bu gelişmenin ABD ve Çin arasında en son teknoloji konusunda artan gerilimin ortasında, ABD hükümetinin çip üreticileri arasında Çin ve Tayvan'dan uzağa odaklama eğiliminin bir hamlesi olarak görülüyor.

ÜLKEDEKİ EN BÜYÜK YABANCI YATIRIM OLACAK

Başbakanlık ofisi Pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Intel'in İsrail'de yeni bir üretim tesisine 25 milyar dolar yatırım yapmak üzere prensip anlaşmasına vardığını ve bunun ülkedeki en büyük yabancı yatırım olacağını duyurdu.

Intel yaptığı açıklamada, "İsrail'deki üretim kapasitesini artırma niyetimiz, gelecekteki üretim ihtiyaçlarını karşılama ve Intel'in IDM 2.0 stratejisini destekleme konusundaki kararlılığımızdan kaynaklanmaktadır" dedi.

ABD'li çip devi geçtiğimiz Cuma günü Polonya'da yeni bir çip test ve montaj tesisine 4,6 milyar dolar yatırım yapmayı beklediğini açıkladı ve bunun Avrupa Birliği'nin daha dayanıklı bir yarı iletken tedarik zinciri oluşturmasına yardımcı olacağını söyledi.

Piyasa yine karıştı: Çin'den ilk misilleme geldiPiyasa yine karıştı: Çin'den ilk misilleme geldi

ABD VE ÇİN ARASINDAKİ ÇİP GERİLİMİ YÜKSELİYOR

Intel, çipler konusunda artan ABD-Çin gerginliğinin ortasında yeni küresel sanayi merkezlerine yönelen tek çip devi değil.

Çinli yetkililer tarafından yürütülen bir soruşturma nedeniyle kendisini jeopolitik açıdan sıcak bir ortamda bulan Micron Technology (MU) geçtiğimiz ay yeni nesil çip üretimini Japonya'ya taşıyacağını açıkladı.

Bloomberg'in 16 Haziran'da anonim kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Micron ayrıca çeşitlendirme çabalarının bir parçası olarak Hindistan'da bir çip paketleme tesisi kurmak için 1 milyar dolarlık bir anlaşmaya yaklaşıyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak