İlk görüntüyü göndermişti: Bakanlık İMECE'nin teknik detaylarını paylaştı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İMECE uydusuyla elde ettiği Togg Teknoloji Kampüsü'nün görüntülerinin ardından bu uydunun teknik özelliklerine ilişkin bilgiler paylaşıldı.

İlk görüntüyü göndermişti: Bakanlık İMECE'nin teknik detaylarını paylaştı!
İlk görüntüyü göndermişti: Bakanlık İMECE'nin teknik detaylarını paylaştı!
GİRİŞ 28.06.2023 10:39 GÜNCELLEME 28.06.2023 11:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, Togg Teknoloji Kampüsü'nün görüntüsü alan İMECE uydusunun teknik detaylarına ilişkin açıklama yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Togg Teknoloji Kampüsü’ne ilişkin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.

TOGG Teknoloji Kampüsü | Gemlik

YÖRÜNGE TESTLERİNİN ARDINDAN HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'NA TESLİM EDİLECEK

TÜBİTAK Uzay'da 15 Nisan'da düzenlenen törenle uzaya fırlatılan İMECE, Dünya'nın herhangi bir yerinden hiçbir kısıtlama olmaksızın metre altı yüksek çözünürlükte uydu görüntüsü çekebiliyor. İMECE, yörüngedeki testlerin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanan İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, savunma, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.

KAMERASI KRİTİK ÖNEME SAHİP

Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanmış oldu.

İMECE'de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretildi.

Yaklaşık 700 kilogram ağırlığa sahip uydu, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 megabayt/saniye brüt veri hızı ile yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirme kabiliyete sahip.

Milli gözlem uydusu İMECE’den ilk görüntüMilli gözlem uydusu İMECE’den ilk görüntü

İLK GÖRÜNTÜSÜNÜ GÖNDERDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve millî gözlem uydusu İMECE, yörüngeye yerleştiği andan itibaren görevini başarıyla icra ediyor.

İMECE’nin Togg Teknoloji Kampüsü’nden aldığı bir görüntü” ifadelerine yer verdi.

ESKİ BAKAN'DAN ESPRİLİ YAKLAŞIM

Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'un üretimi başladığında fabrikadan paylaşılan görüntüler, muhalif gazeteciler ve siyasetçiler tarafından yalanlanmaya çalışılmıştı.

Özellikle de başvurdukları en büyük yalanlardan biri olan "TOGG'un İtalya'da üretilip Türkiye'ye getirildiği" iddiası, birçok kişinin tepkisine neden olmuştu.

Ancak Türkiye'nin yerli ve milli çalışmalarına duydukları güvenle bu iddialara inanmayan halkın düşünme iradesi, tüm yalanlara karşı haklı çıkmıştı.

Eski Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE'nin Bursa Gemlik'te yer alan TOGG Teknoloji Kampüsü'nün görüntüsünü ülkemize ulaştırmasından sonra, bu sevinci esprili bir dille Twitter üzerinden paylaştı. Varank, paylaşımında İMECE'nin gönderdiği görüntüyü alıntılayıp "Gemlik / İtalya" ifadelerine yer vererek, muhalif kesimin yalanlarını ti'ye aldı.

KAYNAK: AA, HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Abdullah 10 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel yerleştirmiş
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü