Türk savunma sanayii ürünleri yerli boyalarla renkleniyor!

Milli platformlara uygulanmak üzere Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen askeri standartlardaki astar ve son kat boyaların envantere girişi başlandı.

Türk savunma sanayii ürünleri yerli boyalarla renkleniyor!
Türk savunma sanayii ürünleri yerli boyalarla renkleniyor!
GİRİŞ 29.06.2023 16:24 GÜNCELLEME 29.06.2023 16:32

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen askeri standartlardaki astar ve son kat boyalar milli platformlara uygulanıp envantere girmeye başladı.

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen özgün platformların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilen yerli ve milli çözümlere yenileri ekleniyor.

Kimya, boya ve kaplama teknolojisinde ülke ihtiyaçlarını karşılamak, ithal ikame ürünler geliştirmek ve ihracat yapmak için faaliyet yürüten Botek Ar-Ge Kimya AŞ, mühendislik süreçleri tamamlanan ürünlerini milli platformlara uygulamaya başladı.

T925 GENEL MAKSAT HELİKOPTERİ'NİN BOYAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Şirket son olarak ilk kez Paris Airshow'da sergilenen T925 Genel Maksat Helikopteri'nin boyamasını gerçekleştirdi.

Botek Ar-Ge Kimya AŞ Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Veysel Emre Tuncer, savunma sanayisine kimya, boya, kaplama ve çeşitli kimyasallar konusunda proseslerin kurulması aşamasında mühendislik hizmeti, AR-GE ve proje yönetimi konularında destek verdiklerini söyledi.

Savunma sanayisinin ana yüklenicilerinin, ağırlıklı olarak hava platformu üreticilerinin, özgün ürün geliştiren firmaların ana tedarikçisi olduklarına işaret eden Tuncer, Türk Havacılık Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) platformlarında da ürettikleri boyaların yoğun olarak kullanıldığını belirtti.

TERZİ USULÜYLE ÜRÜNLER ÖZGÜNLEŞTİRİLİYOR

Türk havacılık sektöründe boya yerlileştirme projesini TUSAŞ ve Botek olarak müşterek gerçekleştirdiklerini anlatan Tuncer, şöyle konuştu:

"Özgün ürünlerin boyanmasına, boyasının tedarik edilmesine, boya sisteminin uçtan uca tedarik edilmesine yönelik 2020 yılında başlatılan projenin meyveleri bunlar. T925 helikopteri ve diğer özgün ürünlerde kullanılan boya bir yerlileştirme projesinin çıktısı olarak envantere dahil edildi. Askeri standartlarda astar ve son kat boya isterlerini karşılayan bir boya.

Tamamen yurt dışından alınanın yerli, hatta bazı özellikleriyle milli diyebileceğimiz önce imite edilmiş sonra inove edilmiş bir ürün. Bazı özellikleri yurt dışından tedarik edilenlerden fersah fersah ileride. Bunun avantajı da her aşamada mühendisliğin bizde olmasından kaynaklı ihtiyaca binaen çözüm üretebiliyoruz.

Denizde, karada, havada kullanılan hangi platform olursa olsun farklı coğrafya kaynaklı ihtiyaçları oluyor. Biz bu şekilde ürünleri özgünleştirip onlara özel, terzi usulü üretim yapabilecek bir altyapıyla sektörün ihtiyaçlarını karşılıyoruz."

AMBARGO SORUNU ORTADAN KALKIYOR

Askeri standartlardaki bazı ürünlerin ambargoya konu olabildiğine işaret eden Veysel Emre Tuncer, özgün ürün üretim kabiliyetiyle bu sorunun ortadan kaldırıldığını vurguladı.

Bu ürünlerin farklı çözümleri bulunduğunu, bir benzerinin deniz platformlarında kullanılacağını anlatan Tuncer, "Deniz platformlarının en büyük ihtiyacı da anti korozif boyalar. T925 helikopterinin üzerindeki ürün korozyona karşı deniz platformlarında üstün bir özellik sağlayacak. Akabinde kullanılacak son kat boyayla birlikte ürünün çeşitli hava şartlarına uyumluluğunu sağlayacak." dedi.

TUSAŞ'ın yerli ana boya tedarikçisi olduklarına da dikkati çeken Tuncer, şunları kaydetti:

"Baykar'ın Akıncı ve benzer ürünlerinin boyasını tedarik ediyoruz. Uçtan uca bir çözüm sunuyoruz. Tedarikten boyayı uygulayan ustaya kadar herkesle iletişim halinde olup, bir kalite sistemi işletiyoruz. Bu konuda AS 9100'ü olan yerli tek hava araçları boyası üreten tedarikçiyiz. Onunla beraber kara araçları, Roketsan'ın füze ve mühimmatlarında kullanılan boyaları tedarik ediyoruz."

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti