Ratinar AESA radarı görücüye çıkıyor... Kamikaze İHA'lara geçit vermeyecek!

Meteksan Savunma, Retinar AESA Radarı'nı ilk kez tanıtılacak. Geliştirilen radar sistemi, çeşitli tehditleri tespit etmek, teşhis etmek ve izlemek için son derece önemli rol oynayacak.

GİRİŞ 24.07.2023 10:10 GÜNCELLEME 24.07.2023 10:15

Son yaşanan Ukrayna Savaşı’nda kamikaze drone sistemleri her iki tarafın da yoğun kullanımında. Bu sistemler çok küçük ve mevcut radarlar ile tespitleri güç. Meteksan Savunma tarafından geliştirilen, Retinar Çevre Gözetleme Radarları Ürün Ailesi’nin yeni üyesi Retinar AESA, kamikaze İHA sistemleri rahatlıkla tespit edebiliyor. Sistem ilk kez 25 Temmuz’da kapılarını açacak IDEF 23’te sergileniyor.

Gelişmiş radar sistemi, tasarım yapısı ve düşük güç tüketimi sayesinde sabit olarak kritik tesislerin ve sınırların korunması dışında, araç entegrasyonu ile hareket halindeki araçlar üzerinde de kullanılabilecek.

Hareket halinde çalışabilme kabiliyeti ile Retinar AESA, konvoy / VIP koruma görevlerinde de kritik bir sistem olarak güvenlik birimlerimize güç çarpanı olacak.

AESA NASIL ÇALIŞIYOR?

AESA’nın açılımı Active Electronically Scanned Array yani Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı.

Bu radarlar, antenin önünden yapıcı girişim oluşturacak şekilde üzerlerindeki her bir modülden ayrı radyo dalgaları yayarak ışınlarını yöneltirler.

Gelişmiş aktif elektronik taramalı dizi radarları, Elektronik Taramalı Pasif Dizinlere (PESA) kıyasla dalgaları daha geniş frekans aralığında yayabilmelerini sağlar ve dolayısıyla arka plan gürültüsü üzerinden tespit edilmelerini zorlaştırır.

Bu sayede gemi ve hava araçları güçlü radar sinyalleri yaysalar dahi daha gizli kalabilirler.

KAMİKAZE İHA'LARA GEÇİT VERMEYECEK

Meteksan Savunma Radar Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı İzzet Adil BAKTIR, Retinar AESA’nın yeni nesil tehditlere karşı güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlandığını söylerken, şunları vurguladı:

“Ülkemizde uzun süredir konuşulan AESA teknolojisini üstün bir mühendislik çalışması ile kısa bir zaman içerisinde Retinar ailesine kazandırmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Özellikle son dönemde çok konuşulan Kamikaze İHA’ları da tespit edebilecek yapıda olan Retinar AESA’yı MIMO teknolojisi ile geliştirdik.

Bu yeni ürünümüzü; arttırılmış güncelleme sıklığı ve dolayısıyla takip performansı, aynı anda hem hava hem kara hedeflerini tespit ve takip edebilme yeteneği, düşük hızlı hedef hassasiyeti sonucu elde edilen yüksek sınıflandırma başarımı, hareket halinde iken çalışma ve kubbe şeklindeki yarım küre kapsama özellikleriyle dünyadaki benzer radar sistemlerinden ayrılan ileri teknoloji bir ürün olarak ortaya çıkartıyoruz.

Retinar AESA’nın sahada göreve başlamasını ve Retinar ailesinin başarılarına yeni başarılar eklemesini heyecanla bekliyoruz.”

RETİNAR AESA’NIN ÇALIŞMA SİSTEMİ

Yeni nesil aktif elektronik tarama ve MIMO yapısı, 

♦ Tek bir radar paneli ile 90 x 90 derece kapsamı alanı sağlaması, 

♦ Dörtlü radar paneli kullanımı ile yarıküre şeklinde (90 x 360 derece) kapsama alanına imkân vermesi, 

♦ Genişletilmiş hedef seti ile hava ve kara hedeflerini aynı anda uzak menzillerden tespit edebilmesi, 

♦ Yüksek güncelleme sıklığı ile arttırılmış takip performansı, 

♦ Düşük hız hassasiyeti ile yüksek başarımlı hedef sınıflandırma,

♦ 3B (3 boyutlu) yüksek çözünürlükte radar görüntüleme yeteneği ve

♦ Çalışma frekansı nedeniyle hava şartlarından etkilenmeme özellikleri ile güvenlik birimlerimize büyük güç katacak. Retinar AESA sadece mini/mikro İHA’ları (dronları) değil, Kamikaze İHA ve Taktik İHA’ları da tespit ve takip edebilecek.

KAYNAK: TOLGAOZBEK.COM | SAVUNMASANAYİST.COM
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail polisi, Türk vatandaşını şehit etti
Devlet Bahçeli'den Mehmet Şimşek açıklaması: Her zaman arkasındayız