Çakır Füzesi'nden kritik başarı: Envantere girmeden ihraç edildi!

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, bir ülkeyle ÇAKIR Seyir Füzesi'nin ihracatına dair bir sözleşme imzalandığını beyan etti.

GİRİŞ 24.07.2023 15:11 GÜNCELLEME 24.07.2023 16:20
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Milli imkanlarla Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Seyir Füzesi’nin ilk test atışı, Mayıs 2023’te gerçekleştirilmişti.

Roketsan’ın düzenlediği Basın Buluşması Etkinliği’nde açıklamalarda bulunan Murat İkinci, ÇAKIR’ın ihracatına yönelik sözleşme imzalandığını açıkladı.

İkinci, ÇAKIR’ın ihracatına yönelik sözleşmenin, füzenin ilk atışı dahi gerçekleştirilmeden imzalandığına vurgu yaptı.

ÇAKIR SEYİR FÜZESİ NE ANLAMA GELİYOR

Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.

Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor.

Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.

ZIRHLI VEYA ZIRHSIZ BÜTÜN HEDEFLERE KARŞI ETKİLİ

150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.

Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.

DÜŞMAN UNSURLARI TARAFINDAN TESPİT EDİLMESİ ZORLAŞACAK

Kara, deniz veyahut helikopter gibi düşük irtifalarda görev yapan hava platformlarından kullanılması durumunda menzil dezavantajının giderilmesi amacıyla ÇAKIR Füzesi, katı yakıtlı bir fırlatma motoru (booster) ile teçhiz edilebiliyor. Bu durumda füzenin ağırlığı, 330 kilograma çıkıyor.

Super Sea-Skimming özelliği sayesinde satha oldukça yakın uçuş gerçekleştirebilecek ÇAKIR Füzesi, düşman unsurları tarafından da oldukça zor tespit edilecek.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 21
  • bağımsız 9 ay önce Şikayet Et
    Savunma 1 numara emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    Cevapla
  • ugur 9 ay önce Şikayet Et
    Toplam 6 milyar ciro yapıyoruz bu 100-200 milyar hedef koymalıyız., belki o zaman büyük şirket olmaya başlarız.
    Cevapla
  • ugur 9 ay önce Şikayet Et
    En 1000 tür silah üretiyoruz hepsinde 10 milyon ciro yapsa 10 milyar eder , bu tür rakam bile çok az . 100-200 milyar potansiel satmalığız ki o zaman yan sanayiye yansısın.
    Cevapla
  • Ülkem 9 ay önce Şikayet Et
    maşallah maşallah maşallah Allah razı olsun tebrik ediyoruz Türk silah sanayyi geliştikçe alemi islam kabuğunu kıracak ittihatı İslama vesile olacak dünya müslümanların umudu önce allah sonra Türkiye unutmayın allah mühendislerimizin istinatlarını dahada artırsın allah korusun muafaza etsin inşallah amin ve son kez maşallah maşallah.
    Cevapla
  • Kafkasyalı 9 ay önce Şikayet Et
    silahları önce kendimiz için üretmeliyiz. dışarı ihracat malı olarak satılmamalı herşey ticaret değil, dönüp dolaşıp bizi bulmasın sonra.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK’dan TSK’ya kimyasal kumpas! Kalleş plan deşifre oldu
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda