IBM ve NASA'dan ortak proje: Dünyayı iyileştirmeye çalışacaklar!

IBM ve NASA, Yer bilimlerinin GPT'sini oluşturmak için bir araya geldi. Açık kaynaklı model, gelecekteki orman, mahsul ve iklim değişikliği izleme yapay zekası için temel oluşturacak.

IBM ve NASA'dan ortak proje: Dünyayı iyileştirmeye çalışacaklar!
IBM ve NASA'dan ortak proje: Dünyayı iyileştirmeye çalışacaklar!
GİRİŞ 05.08.2023 13:47 GÜNCELLEME 05.08.2023 13:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

NASA, Dünya bilimi misyonlarının yalnızca 2024 yılında yaklaşık çeyrek milyon terabayt veri üreteceğini tahmin ediyor.

İklim bilimcilerin ve araştırma camiasının bu ham uydu verilerini verimli bir şekilde inceleyebilmesi için IBM, HuggingFace ve NASA, ormansızlaşmayı takip edebilecek, mahsul verimini tahmin edebilecek ve sera gazı emisyonlarını rafa kaldırabilecek yeni bir iklim ve Dünya bilimi yapay zeka sınıfının temelini oluşturacak açık kaynaklı bir jeo-uzamsal temel modeli oluşturmak için işbirliği yaptı.

ORTAK BİR YAPAY ZEKA PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR

Bu proje için IBM, NASA'nın bir yıllık Harmonize Landsat Sentinel-2 uydu verilerini (HLS) kullanarak temel model olarak hizmet etmek üzere yakın zamanda piyasaya sürülen Watsonx.ai'den yararlandı.

Yeni proje orman yangınlarında etkin rol oynayacak

Bu veriler, ESA'nın 13 spektral bantta kara ve kıyı bölgeleri üzerinde yüksek çözünürlüklü optik görüntüler elde etmek üzere inşa edilen Sentinel-2 uydu çifti tarafından toplanmaktadır.

HuggingFace ise modeli kendi açık kaynaklı yapay zeka platformunda barındırıyor. IBM'e göre ekip, "sel ve yanık izi haritalaması için etiketlenmiş veriler" üzerinde modele ince ayar yaparak, modelin performansını yarı yarıya daha fazla veri kullanarak mevcut son teknolojiye göre yüzde 15 artırmayı başardı.

AMAÇ DÜNYAYI İYİLEŞTİRECEK ÇÖZÜMLER BULMAK

IBM Research AI Başkan Yardımcısı Sriram Raghavan bir basın açıklamasında, "İklim değişikliği gibi kritik keşif alanlarını hızlandırmak için açık kaynaklı teknolojilerin temel rolü hiç bu kadar net olmamıştı. 

IBM'in esnek, yeniden kullanılabilir yapay zeka sistemleri oluşturmaya yönelik temel model çabalarını NASA'nın Dünya-uydu verileri havuzuyla birleştirerek ve bunları önde gelen açık kaynaklı yapay zeka platformu Hugging Face'te kullanıma sunarak, gezegenimizi iyileştirecek daha hızlı ve daha etkili çözümler uygulamak için işbirliğinin gücünden yararlanabiliriz." dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Adige 8 ay önce Şikayet Et
    Bırak dünyayı İhileştirmeyi uzayı çöplük haline getirdiniz
    Cevapla
  • Jeo neysel ?? 8 ay önce Şikayet Et
    Jeo- uzamsal ne? Jeo' yu anladık da Uzamsal anlamsız geldi, uzamakla alakalı çağrışım yaptı sadece..??
    Cevapla
  • Fagir 8 ay önce Şikayet Et
    Bizim emekli maaşlarına da bı el atsanız.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Bunlar mı dünyayı iyileştirecek. Hadi ordan dingiller
    Cevapla
  • Sadi 8 ay önce Şikayet Et
    Bunlar el attımı dünya dahada beter olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...