Bakan duyurdu: Türkiye Ay'a kendi uzay aracıyla gidecek!

Antalya Saklıkent'te TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi'nde (TUG) düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ay'a kendi geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz uzay aracıyla erişeceğiz." dedi.

GİRİŞ 12.08.2023 10:55 GÜNCELLEME 12.08.2023 11:14
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Antalya Saklıkent'te TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi'nde (TUG) düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne Kacır'ın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

1998 YILINDAN BU YANA GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİKLERİ DÜZENLENİYOR

Kacır, etkinliğin açılış töreninde, gençlerin uzaya ilgisini artırmak amacıyla 1998 yılından bu yana gökyüzü gözlem etkinlikleri düzenlediklerini belirtti.

Dört gün sürecek etkinlikte gökyüzü gözlemleri, seminerler, atölye çalışmaları, bilgi yarışmaları gibi çok özel faaliyetleri gök bilim sevdalıları ile birlikte yaşayacaklarını ifade eden Kacır, Türkiye'nin en büyük gözlemevi olan ve en donanımlı teleskopların bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi (TUG) yerleşkesini de gezeceklerini söyledi.

Kacır gün içinde, özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemleri, geceleri ise ışık kirliliğinin çok düşük düzeyde olduğu Saklıkent'te Vega, Polaris, Mizar ve Antares yıldızlarını, Andromeda galaksisini, Ülker ve Herkül yıldız kümelerini, Jüpiter, Neptün, Satürn ve Uranüs gezegenlerini, Ay ile çok sayıda gök cismini gözlemleyeceklerini dile getirdi.

"ARTIK UZAY SADECE BİRKAÇ ÜLKENİN OYUN SAHASI DEĞİL"

Kacır, TÜRKSAT 6A tamamlanarak yörüngesine yerleştiğinde, Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tüm bu başarılar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı liderliğiyle birlikte, yıllardır ortaya koyduğu siyasi irade ve Türkiye'ye çizdiği vizyon sayesindedir.

Şimdi biz uzay alanındaki yetkinliklerimizi çok daha ileri noktalara taşımak istiyoruz. Uzay çalışmalarının maliyetlerinin düşmesi ile önümüzde de büyük bir fırsat penceresi mevcut.

Artık uzay sadece birkaç ülkenin oyun sahası değil. 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken daha gür bir şekilde 'uzayda biz de varız' diyoruz. Türkiye Uzay Ajansının kuruluşu ve Milli Uzay Programı'nın ilanı ile uzaya dair gelecek vizyonumuzu ortaya koyduk ve bu vizyonu hayata geçirecek kurumsal yapıyı oluşturduk.

"AY'A KENDİ GELİŞTİRDİĞİMİZ VE ÜRETTİĞİMİZ UZAY ARACIYLA ERİŞECEĞİZ"

Milli Uzay Programı'mız kapsamında, uluslararası uzay istasyonuna gidecek olan ilk Türk uzay yolcumuzun eğitim süreci devam ediyor, inşallah birkaç ay sonra uzaya uğurlayacağız. Programın bir diğer önemli hedefi ise Ay Misyonu. Ay'a kendi geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz uzay aracıyla erişeceğiz. Bu kapsamda kullanılması planlanan uzay aracımızın görev tasarım ve ön tasarım çalışmalarını tamamladık, kritik tasarım aşamasına devam ediyoruz.

Bu uzay aracının en kritik bileşeni olan roket motorlarını da yerli ve milli olarak üretiyoruz. Öte yandan, fırlatma yapılabilecek bir uzay limanına sahip olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece uzaya bağımsız erişim yeteneğimiz için önemli bir adım atmış olacağız. Kendi mikro uydularımızı üretecek, nesnelerin interneti gibi gelişen uygulamalarda yetkinliğimizi artıracağız."

Bakan Kacır, yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri uzay teknolojilerinin, 2030 yılında 1 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel uzay endüstrisinde ülkemizin rekabet gücünü daha da üst seviyeye taşıyacağının altını çizerek,

"Son 20 yılda elde ettiğimiz bu kazanımlar, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun neticeleridir. Bu vizyon ile sistematik ve kararlı bir şekilde insan kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi.

KAYNAK: AA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 30
  • Reisçi vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Gidelim Türk ve Müslüman astronotların olması gerek artık. Düz dünyaya inanan düşük iq'lu aptallara da güzel bir kapak olur.
    Cevapla
  • cano yılmaz 8 ay önce Şikayet Et
    ayda namaz kılarken kıblemiz neresi olcak
    Cevapla
  • Ne Kıblesi? 8 ay önce Şikayet Et
    Ayda namaz kılacağımızı sana kim söyledi...???
    Cevapla
  • Inşallah⁶ 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'nin böyle bir şey başarmasını istediğim kadar diğerlerinin başarıp başarmadığı gerçeğinin de ortaya çıkması için aya gidebilmemizi o kadar çok istiyorum ki
    Cevapla
  • MaKuS 8 ay önce Şikayet Et
    Bu niyeti gerçekleştirmek için çok fırın ekmek yememiz ve bol bol para edinmemiz gerek .
    Cevapla
  • ParaKonuşturur 8 ay önce Şikayet Et
    Dolu dolu konuştuğunu sananlara merhaba !
    Cevapla
  • Murat 8 ay önce Şikayet Et
    İşte batının istediği eski Türkiye’nin ürettiği vatandaş modeli.
    Cevapla
  • Nedim 8 ay önce Şikayet Et
    Boş boş konuş deseler, aynen yazdığını yazardılar.
    Cevapla
  • Hasan 8 ay önce Şikayet Et
    Bizim sinema sektörü oldukça ilerledi. ABD'nin 1969 daki Hollywood seviyesini çok çok aştık! Biz de güzel bir AY SEYAHAT FİLMİ çekebiliriz! Yerlerse!!!
    Cevapla
  • Acziyet 8 ay önce Şikayet Et
    Ödün kopuyor değil mi Türkiye bir konuda başarılı olup diğerlerinin yalanlarını ortaya çıkartırsa efendilerine olan bağlılık duyguların mı sarsılır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim! Yeni genel başkan belli oluyor! Seçim 3. tura kaldı! İşte oy oranları
Fenerbahçe-Beşiktaş! CANLI