Tüm internet 'beyninin içinde...' İşte çok konuşulacak o teknoloji!

Delhi doğumlu MIT öğrencisi tarafından icat edilen cihaz, düşünce gücüyle internette gezinebilmenizi ve bu sayede size sorulan her soruya doğru bir şekilde cevap vermenizi sağlıyor.

Tüm internet 'beyninin içinde...' İşte çok konuşulacak o teknoloji!
Tüm internet 'beyninin içinde...' İşte çok konuşulacak o teknoloji!
GİRİŞ 30.08.2023 10:44 GÜNCELLEME 30.08.2023 10:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Delhi'de doğan ve Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) eğitim gören Arnav Kapur, insanların ağızlarını açmadan veya fiziksel hareketler yapmadan makinelerle ve insanlarla iletişim kurmak için kullanabilecekleri bir cihaz olan AlterEgo'yu tasarladı.

ALTEREGO NEDİR?

Yüksek lisans ve doktorasını yapmak üzere ABD'ye gelen Kapur'un şu anda Medya Sanatları ve Bilimleri okuduğu MIT'ye göre AlterEgo, ister bir insandan makineye ister bir kişiden diğerine olsun, 'kelimelerin içsel olarak ifade edilmesi' yoluyla etkileşimi kolaylaştırıyor.

MIT, "İnsanların makinelerle, yapay zeka (AI) asistanlarıyla, hizmetlerle ve diğer insanlarla herhangi bir ses olmadan, sadece kelimeleri içsel olarak ifade ederek doğal dilde konuşmasına olanak tanıyan, invaziv olmayan, giyilebilir, çevresel bir sinir arayüzüdür" dedi.

Kendisine sorulan sorulara cihaz yardımıyla hızlı bir şekilde cevap verebiliyor

İLETIŞİM NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Viral bir video, cihazı takan Kapur'a bir röportajcı tarafından bir dizi soru sorulduğunu gösteriyor. Delhi doğumlu öğrenci her soruya neredeyse hiçbir şey söylemeden anında yanıt veriyor. Bunun üzerine mülakatı yapan kişi, "Kafanızda tüm internet var" diyor.

Bu iletişim için sistem, kullanıcının kelimeleri içsel olarak ifade etmesi sırasında içsel konuşma artikülatörleri aktive olduğunda çevresel sinir sinyallerini yakalar. Bu da kullanıcının, gönderici herhangi bir gözlemlenebilir eylemde bulunmadan bir makineye/kişiye bilgi iletmesini ve ondan bilgi almasını sağlar.

Cihaz, komutları veya soruları içten seslendirerek normalde ses tellerine giden elektrik sinyallerini yakalıyor ve bunları bir bilgisayara gönderiyor, bilgisayar da bilgileri titreşimler aracılığıyla Kapur'un iç kulağına iletiyor.

SİSTEM NEREDE KULLANILACAK?

MIT'ye göre proje öncelikle ALS (amyotrofik lateral skleroz) ve MS (multipl skleroz) gibi konuşma bozuklukları olan bireyler için tasarlandı. Enstitü, bunun ötesinde, bilgi işlemin insanların günlük yaşamlarına 'ikinci benlikleri' (dolayısıyla AlterEgo adı) olarak sorunsuz bir şekilde entegre edilme ve biliş ve yeteneklerini artırma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • İsrafil T. 7 ay önce Şikayet Et
    Kullanım alanı çok geniş bir buluş. Tebrik ederim. Yoğun bakımda olan konuşamayan kişiler, Hani beyin ölümü dedikleri kişilere de taksınlar ve onun yanında organlarının başkalarına verileceğini söylesinler. Bakalım gerçekten beyin ölümü gerçekleşmiş mi anlamış oluruz.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Kesin sorguda kullanırlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'nin 'özgürlük' anlayışını Siyonistler belirliyor!
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş