ABD'nin savunma yetkilisi F-35'i yerden yere vurdu: Projenin iptal edilmesi gerekiyordu!

ABD'nin savunma yetkilisi Dan Grazier, geçtiğimiz günlerde kaybolan F-35 uçağında binlerce siber zayıf nokta bulunduğunu belirterek, "projenin iptal edilmesi gerekiyordu ama siyasi bir proje olduğu için iptal edilmedi" dedi.

ABD'nin savunma yetkilisi F-35'i yerden yere vurdu: Projenin iptal edilmesi gerekiyordu!
ABD'nin savunma yetkilisi F-35'i yerden yere vurdu: Projenin iptal edilmesi gerekiyordu!
GİRİŞ 20.09.2023 17:47 GÜNCELLEME 20.09.2023 17:52
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Yıllardır F-35 güvenlik sorunları konusunda uyarılarda bulunan eski bir ABD savunma yetkilisi, bir yazılım hatası veya siber saldırının kayıp jetin bu hafta sonu Güney Carolina üzerinde arızalanmasına neden olabileceğini söyledi.

"F-35'İN BİNLERCE SİBER ZAYIF NOKTASI VAR"

Bir savunma gözlemcisinde çalışan eski deniz piyadesi Dan Grazier, 2019 yılında Savunma Bakanlığı'nın en pahalı silah sisteminin siber güvenlik açıklarıyla dolu olduğu uyarısında bulunan bir rapor kaleme aldı.

Yetkilinin bugün DailyMail.com'a verdiği demeçte: 'Tüm kurumda bir bilgisayar korsanının yazılıma erişebileceği binlerce sızma noktası ve zayıflık var' ifadelerine yer verildi.

Grazier ayrıca Pentagon'un, Direktör, Operasyonel Test ve Değerlendirme (DOT&E) ofisinin 2017 yılında gerçekleştirdiği testlerden bu yana yazılım kusurlarından haberdar olduğunu ancak henüz sorunları gidermediğini iddia etti.

UÇAĞIN GÖREV YAPABİLİRLİK SEVİYESİ SADECE YÜZDE 26

Aynı DOT&E soruşturması, tüm F-35 filosunda yüzde 26'lık tam görev yapabilirlik oranı olduğunu göstermiştir ki bu da Pazar günkü olayı etkilemiş olabilir.

145 milyon dolarlık jet, pilotun bir eğitim tatbikatı sırasında fırlatılmasıyla Güney Carolina üzerinde saatlerce kayboldu ve 28 saat sonra bulundu.

"BU UÇAĞIN HACKLENMİŞ OLMASI MÜMKÜN"

Grazier şunları söyledi: 'Bu uçağın hacklenmiş olması mümkün, ancak bunu ancak soruşturma sonucunda öğrenebileceğiz."

Grazier, yazılımın 'bilgisayar korsanları için bir arka kapı' olduğunu, çünkü doğru saldırılarla erişilebilecek daha geniş bir internete bağlı devasa bir bilgi ağı olduğunu paylaştı.

Bu kusurlar kötü niyetli kişilerin filoların tamamını ele geçirmesine, yazılım güncellemelerini durdurmasına, silahları ele geçirmesine ve 2007'deki bir uçak ihlalinde olduğu gibi kritik performans verilerini çalmasına yol açabilir.

Uçak, pilotsuz uçağı takip etmek yerine kazadan sonra üsse geri dönen başka bir jetle birlikte uçuyordu.

Grazier ayrıca genel bir acil durumun hala senaryolar masasında olduğunu açıkladı.

ABD'NİN DEVRİM NİTELİĞİNDEKİ YAZILIMLARI ALARM VERİYOR

Amerikan havacılık ve uzay şirketinin 'devrim niteliğindeki' yazılımı, 2012 yılında gelişmiş lojistik sistemine erişen ABD Donanması hackerlarından oluşan özel bir ekip tarafından saldırıya uğradı.

2016 yılında, partizan olmayan bir devlet kurumu olan Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO), ALIS personeli arasında, özellikle sınıflandırılmış ve sınıflandırılmamış sunucular arasında veri aktarımı ve CPE'lerin ve ALOU'nun nasıl tek hata noktası olduğu konusunda devam eden güvenlik endişelerini vurguladı.

SİBER KORSANLAR İÇİN BULUNMAZ BİR NİMET

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde askeri havacılık alanında kıdemli araştırmacı olan Douglas Barrie yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Lockheed-Martin'in Otonom Lojistik Bilgi Sistemi ALIS ile ilgili en büyük endişe, birbiriyle o kadar bağlantılı olması ve küresel olarak tüm F-35 kullanıcılarından gelen verileri bir araya getirmesidir ki, olası bir bilgisayar korsanının buraya girmesi için pek çok potansiyel giriş noktası vardır.

GAO ayrıca 2020 yılında ALIS tarafından otomatik olarak toplanması gereken önemli verilerin genellikle yanlış veya yanıltıcı olduğunu ortaya çıkarmıştır"

Grazier ve diğerleri, ALIS'e kötü amaçlı yazılımların sızabileceği ve bu yazılımların sisteme gizlice yanlış bilgi aktararak mükemmel şekilde hizmet verebilen uçakları hizmet dışı bırakabileceği konusunda uyarıda bulunmuşlardır.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ?

Deniz Piyadelerine ait F-35 savaş uçağı, pilotunun Pazar günü Güney Carolina üzerinde uçağı terk etmesinin ardından kayboldu ve uçak 'zombi durumunda' uçmaya devam etti.

Pilot, Pazar günü saat 14:00 sularında Kuzey Charleston'daki bir yerleşim bölgesine güvenli bir şekilde paraşütle atladı.

Binbaşı Melanie Salinas, pilotun yerel bir hastaneye kaldırıldığını ve durumunun stabil olduğunu söyledi. Pilotun ismi henüz açıklanmadı.

F-35 OTOMATİK PİLOTTA UÇTUKTAN SONRA YERE ÇAKILDI

28 saatlik bir aramanın ardından, kayıp F-35 jetinin enkazı Charleston Ortak Üssü'nün yaklaşık iki saat kuzeydoğusunda bulundu.

Grazier, "Normalde bir pilot fırladığında uçak iner ya da indiği yere yakın bir yere düşer, ancak bu uçak uçmaya devam etti" dedi.

"PROJENİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYORDU"

Grazier, "Federal yasalara göre F-35 programının iptal edilmesi gerekiyordu ancak Senatör Robert Gates programın devam etmesi için bütçeyi iki katına çıkaran ve takvimi uzatan bir ulusal güvenlik feragatnamesi imzaladı" dedi.

F-35 programının 'siyasi olarak tasarlandığı' için varlığını sürdürdüğünü açıkladı.

Grazier, "Bir programı onaylatıyorlar ve kimse program hakkında bilgi sahibi olmadan, örneğin kimlerin çalıştığı ve herhangi bir sorun olup olmadığı bilinmeden ülke çapında para dağıtıyorlar" dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 49
  • Gürkan 7 ay önce Şikayet Et
    İyiki Türkiye F35 yapımın dan çıkartıldı.Şimdi bu uçaĝı yapan lar düşünsün
    Cevapla
  • yasemin 7 ay önce Şikayet Et
    Bizim s400 ler depoda ne güzel bekliyor
    Cevapla
  • Ali 7 ay önce Şikayet Et
    Gittin gördünmü depoda
    Cevapla
  • gulay 7 ay önce Şikayet Et
    Bizim F4 ler bunlardan iyi değilmi
    Cevapla
  • nalan 7 ay önce Şikayet Et
    Bize satsalar da yere göğe sığdırmazdınız
    Cevapla
  • hüseyin 7 ay önce Şikayet Et
    F35 gerçekten koca bir fiyasko. amarika uçağı satmak için yere göğe sıramadı ama haala bu teknolojilerine rağmen su-57 ye rakip olamıyor. bu proğramdan heleki çıkartmışlar bizi. milli uçağımız kaan ona 5 çekecek inşaallahhhhhh.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yapay et gerçeği ortaya çıktı
İstanbul'da 1 Mayıs tedbirleri: 42 bin polis görevde